Холандски политичар Тијери Боде јавно наступа и на латинском, а ЕУ сматра мртвом структуром

НЕ КРИЈЕ ДА ПРИПАДА ЕЛИТИ, ЧАК НАГЛАШАВА: „ДРУШТВУ ЈЕ ПОТРЕБАН ЕЛИТНИ СЛОЈ“

* Објавио је књиге чији наслови доста говоре: „Конзервативни прогрес“, „Важност граница“ и још неколико сличних. Практична је само његова књига „Разбити партијски картел“

* Боде је тврдо уверен: „Држава-нација је најбоља форма постојања нације на једној територији јер јој омогућава да се развија и цвета. Зато су потребне границе и суверенитет, укључујући и духовни“

____________________________________________________________________

         Пише: Гљеб КУЗЊЕЦОВ

         ТИЈЕРИ Боде – лидер холандског  Форума за демократију који је заузео сензационално друго место на парламентарним изборима и има једнак број мандата у Сенату као владајућа странка – много је интересантнији и незаобилазнији од своје партије.

         Као прво, његово лидерство  је засновано на интелекту. Он себе назива најутицајнијим политичким филозофому својој земљи.

         Написао је књиге које су темељ његове политичке доктрине и курса (стил му је ближи лењиновом него макроновом). Те његове књиге имају наслове који доста говоре: „Конзервативни прогрес“, „Важност граница“ и још неки у истом фазону. И, све је то пре филозофко, него практично.

         Практична је само његова књига „Разбити партијски картел“. Она је алфа и омега његове партијске идеологије.

         У њој пише и ово: „Наш систем је доста добар, али није сасвим савремен и омогућава свакој партијској хуљи да уништава демократију и да користи њене благодети. Није зло у систему већ у професионалним партијским бирократама које користе њене плодове. Зато нам је систем оболео од антиимуне болести, па институције, које би требало да раде за народ више раде против народа“.

          Боде тражи да Холандија има „више референдума у швајцарском стилу о свим питањима“. Уз указивање: „Мала смо земља као Швајцарска, а имамо државну бирокрартију као да смо каква империја. Да бисмо ствари изменили – потребан нам је суверенитет. А политичком суверенитету мора претходити интелектуални суверенитет, као и суверенитет духа. Наша национална елита болује од страха од сопствене куће и иде за  постколонијалним и марксистичким идејама“.

         Боде је уверен: „Држава-нација је најбоља форма постојања нације на једној територији јер јој омогућава да се развија и цвета. Зато су потребне границе, суверенитет. Не треба правити питање од боје коже, порекла и религије. Важно је да у Холандији сви буду Холанђани“.

         Он Европску унију сматра мртвом и нечовечном структуром над којом уопште није могућа никаква демократска контрола.

         Боде себе не сматра популарним политичарем. Свима око себе поручује: „Будите оно што јесте. А сви заједно ћемо бити Холанђани“.

         Себе сматра „човеком 21. века“. У парламенту понекад наступа на латинском. У посланички кабинет је унео клавир и на њему свира кад је слободан.

         За „клутуру младих“ се уопште не интересује, иако и сам има тек 37 година, а идол је многих младих у својој земљи.

         Боде не крије да припада холандској елити, чак наглашава: „Друштву је потребан елитни слој“...

         (сажетак обимнијег текста)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари