The Washington Post: Путин већ види како се уобличава његов антиамерички светски поредак

СИ ПРЕД УЛАЗАК У АВИОН: КИНА ЈЕ СПРЕМНА ДА СА РУСИЈОМ БУДЕ ЧУВАР СВЕТСКОГ ПОРЕТКА

* Суштина идеје Путина и Сија није да Украјину буде приведена преговарачком столу, већ да се разговара са њеним правим газдама. Поготово што су газде саме себе довеле у економски и политички ћорсокак, а остатак света у нас гледа као на могуће предводнике – уместо неуспешних вођа

* Можда најспектакуларнији резултат Сијеве посете Москви је одлука да се формира комисија за сарадњу у области сателитске навигације и да се обезбеди компатибилност и комплементарност руског навигационог система ГЛОНАСС и кинеског Беидоуа. Ово, наравно, није чисто војни пројекат, већ у извесном смислу стратешки

* Ништа мање импресиван није договор о готово свим параметрима за покретање пројекта Сила Сибира-2 (гасовода кроз Монголију)

____________________________________________________

         Аутор: Дмитриј КОСИРЕВ

         ГЛАВНИ резултат посете кинеског лидера Си Ђинпинга Москви The Washington Post оценио је овако: „Путин већ види како се уобличава његов антиамерички светски поредак“.

         Нико ни у Москви ни у Пекингу није крио суштину посете. Напротив.

         Си је улазећи у авион рекао: „Кина је спремна да заједно са Русијом буде чувар светског поретка“. А Путин је у тексту написаном за Женминжибао нагласио: наше земље се доследно залажу за формирање праведнијег мултиполарног светског поретка заснованог на међународном праву, а не на „правилима” која опслужују потребе „златне милијарде”.

         Кина већ неколико година гради сопствену идеологију о томе какав би поредак требало да буде у свету. Генерално се своди на ово: свет је шаролик и увек ће бити, различити његови делови треба да буду у стању да преговарају, а не да посежу за војним кампањама или санкцијеа, поготово да не прете економским катастрофама свима. Ово укључује кинеске иницијативе: глобалну цивилизацију, глобалну безбедност, глобални развој – и још много тога.

         Русија традиционално учествује у том идеолошком раду, па понекад не може разазнати чији је то концепт.

         Осебеност данашње ситуације је у томе што постоји добра шанса да се са теорије пређе на праксу: барем у украјинској кризи поводом које се Запад заиграо до могућег самоуништења. И, већина света то већ добро види, тако да Москва и Пекинг имају веома пажљиву и захвалну публику.

         Суштина идеје Путина и Сија није да Украјину буде приведена преговарачком столу, већ да се разговара са њеним правим газдама. Поготово што су газде саме себе довеле у економски и политички ћорсокак, а остатак света у нас гледа као на могуће предводнике – уместо неуспешних вођа.

         Зато: ако газде Кијева још не желе да седну за сто – још неко време се може и без њих.

         У ову шему се отприлике уклапају и кључни материјални резултати посете Си Ђинпинга.

         Можда најспектакуларнији је одлука да се формира комисија за сарадњу у области сателитске навигације, као и да се обезбеди компатибилност и комплементарност руског навигационог система ГЛОНАСС и кинеског Беидоуа. Са амбицијом да се заједнички развијају допуне система две земље и прате потребе потрошача навигационих услуга. Ово, наравно, није чисто војни пројекат, већ у извесном смислу стратешки.

         Ништа мање импресивна није информација да су већ договорени готово сви параметри за покретање пројекта Сила Сибира-2 (гасовода кроз Монголију).

         У истом рангу је и могући и потребни прелазак на плаћања у јуанима у трговини са другим земљама (збогом долару!). А сличних аранжмана има још много.

          Све ово је истовремено и део система светских економских односа који се гради са заобилажењем Запада који је свима дојадио са својим хистеричним испадима.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари