Васков: Eвропа ће се стопити са мигрантима у нешто што више неће бити Европа

ОСЛОБОДИЛА ЈЕ И СЕПАРАТИСТИЧКЕ ДЕМОНЕ КОЈИ СУ ЊЕНУ ЦИВИЛИЗАЦИЈУ ДОВЕЛИ ДО КАТАСТРОФЕ

* Политиколог и професор Института за социиологију и регионални развој Јужног федералног универзитата из Ростова на Дону Максим ВАСКОВ: Са временом ће се све то трансформисати у неку нову цивилизацију, али то више неће бити Европа. Будућност ће показати шта ће и како ће бити, али ће за ЕУ и НАТО она бити алармантна

* Народи који живе у Каталонији (Краљевина Шпанијa), у немачкој покрајини Баварска, или у француским провинцијама Корзика и Бретања, не желе више да буду део тих држава које негирају њихове националне интересе

_________________________________________________________________

          ДАНАС се многе државе ЕУ и НАТО сусрећу с активностима регионалних сепаратистичких организација.

          Неке од тих организација имају екстремистичке погледе и залажу се за потпуну независност свог региона уз тежњу да формирају властиту националну државу. Други траже ширење културних, економских и политичких права у оквиру постојећег система.

          Народи који живе у Каталонији (Краљевина Шпанијa), у немачкој покрајини Баварска, или у француским провинцијама Корзика и Бретања, не желе више да буду део тих држава које негирају њихове националне интересе.

          Мађарска и Словачка покушавају да воде политику заштите националних интереса уз истовремени притисак девропских држава које су стале на русофобске позиције ЕУ, САД и Велике Британије.

          Политиколог и професор Института за социиологију и регионални развој Јужног федералног универзитата из Ростова на Дону Максим Васков у разговору за Јужну службу новости говори о «карти националних преференција» на територији ЕУ и НАТО.

          «Француска, Немачка, Шпанија поздрављају постојање националних група које доводе у сумњу национално јединство и које подстичу сепаратистичка расположења, али само у мекој форми, међутим, будућност ће показати да ли ће доћи до радикализовања ситуације. У Италији постоје велике противречности на нивоу региона, па и одређеног антицивилизацијског јаза између севера и југа» – тврди професор ЈФУ Васков.

          Васков тврди да у Немачкој тренутно расте национализам који је условљен губитком суверенитета и идентитета у држави. Људи нису спремни да подржавају антинационалне интересе које диктирају Сједињене Државе. Агресивна пропаганда ЛГБТ, која је неспојива са религиозним вредностима тог региона, агресија емигрантске заједнице у односу на све што је везано за стару Европу не наилази ни на какве противмере у држави и доводи до реакције људи.  

          «Ердоганова Турска има османске империјалне амбиције у симбиози са турским национализмом. Покушаји да се игра на своју империјалну улогу у противречностима Русије и глобалног Запада, остаје део игре глобалног запада и отвара одређене економске и политичке могућности за Турску. То јој даје посебан статус у систему међународних односа али само привремено. Према Турској сви играчи у глобалном конфликту у оваквим околностима неизбежно имају претензије. Када се заврши СВО и када се крене у обнову непосредних односа, престаће потребе да Турска има посебну улогу. Тада ће јој многи испоставити своје рачуне, али то ће бити друга прича» – истиче Васков. 

          И додаје да су европске политичке елите, у својој суровој русофобској политици и наметањем идеологије која је у супротности са традиционалним европским вредностима, пустиле на слободу ултранационалистичке и сепаратистичке демоне који су европску цивилизацију већ довели на ивицу катастрофе.

          Непромишљена миграциона политика на фону тоталне толерантности и одсуство реалног система који би дао адаптацију толиком броју миграната за живот у Европи са њеним вредностима, формирају претњу да Европа на коју смо навикли буде ликвидирана. 

           «Европску, световну културу и цивилизацију потиснуће динамичнија култура миграната заснована на активним социјалним и практичним навикама. С временом ће се све то трансформисати у неку нову цивилизацију, али то више неће бити Европа. Будућност ће показати шта ће и како ће бити, али ће за ЕУ и НАТО она бити алармантна» – закључује професор Јужног федералног универзитета Максим Васков.


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари