Лавров: Свет треба да одбаци покушај САД да се уведе трајни ембарго на продају оружја Ирану

„САД НЕМАЈУ НА ТО НИ ЗАКОНСКО НИ МОРАЛНО ПРАВО ЈЕР СУ ИСТУПИЛЕ ИЗ СПОРАЗУМА СА ТЕХЕРАНОМ“

* „САД морају да прихвате да нема ни легалних ни других основа за њихову политику коришћења надлежности Савета безбедности за остваривање сопствених себичних интереса“

___________________________________________________________________

        МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров оптужио је САД за вођење политички мотивисане кампање против Ирана и позвао на "универзалну осуду" америчког покушаја да Савет безбедности УН уведе Техерану трајни ембарго на увоз оружја.

        Лавров је рекао да су се САД повукле из међународног нуклеарног споразума Ирана и шест великих сила и да сада немају законско право да покушавају да искористе Резолуцију УН којом је потврђен тај споразум за временски неодређено продужење ембарга на увоз оружја Техерану, који истиче 18. октобра.

        У писму данас послатом генералном секретару УН Антонију Гутерешу и чланицама Савета безбедности, Лавров је као "бесмислене и неодговорне" оценио изјаве званичника америчког Стејт департмента да администрација председника САД Доналда Трампа не планира да се придржава обавеза из нуклеарног споразума, а да планира да се позове на права која проистичу из Резолуције о споразуму.

        "Уједињене нације не треба да постану талац политичке ситуације у САД које су одлучиле да се повуку из споразума. Нема валидних основа за покретање питања ембарга на оружје Ирану пред Саветом безбедности", рекао је Лавров.

        Додао је да ће Русија "и други одговорни чланови међународне заједнице наставити да чине све што могу" да сачувају међународни нуклеарни споразум из 2015. године.

        "САД морају да прихвате да нема ни легалних ни других основа за њихову политику коришћења надлежности Савета безбедности за остваривање сопствених себичних интереса", навео је шеф руске дипломатије.

        Амерички државни секретар Мајк Помпео и амбасадорка САД при УН Кели Крафт претходно су навели да је продужење ембарга на оружје Ирану приоритет за Вашингтон.

        Руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да се Москва противи доношењу резолоуције Савета безбедности о продужењу ембарга Техерану и додао да би Русија могла да стави вето.

        Тензије између Ирана и САД ескалирале су пошто је Трамп 2018. године повукао САД из нуклеарног споразума и поново увео оштре санкције Техерану.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари