Москва: Припремљени закон Црне Горе о слободи вере утиче на јединство православног света

„ТАЈ ЗАКОН МОЖЕ ОЗБИЉНО УТИЦАТИ НА ИНТЕРЕСЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ МИТРОПОЛИЈЕ СПЦ“

* Портпаролка руске дипломатије марија ЗАХАРОВА: „Убеђени смо да је неопходно да се стриктно поштују законска права канонских православних цркава. Неуважавање њиховог мишљења и вештачко стварање услова за раскол међу верницима могу проузроковати велике проблеме“

__________________________________________________________________________

        МИНИСТАРСТВО иностраних послова Руске Федерације оценило је да закон о слободи вероисповести, који се спремају да донесу власти Црне Горе, превазилази националне оквире и утиче на јединство православног целог света.

        Портпаролка руске дипломатије Марија Захарова навела је да се ради о „закону суверене државе“, али и додала и упозорила:

        „То јесте прерогатива те земље и њеног народа. Ми смо категорички против било каквог мешања у унутрашње послове Црне Горе и сваке друге државе. Суштина онога што се разматра може озбиљно утицати на интересе Црногорско-приморске митрополије Српске православне цркве, као и на њена права својине на верским објектима. А то већ излази из националних оквира и укључује питања јединства православног света и очувања његових темеља, који су грађени вековима.“.

        У наставку је рекла: „Ми смо убеђени да је неопходно да се стриктно поштују законска права канонских православних цркава. Неуважавање њиховог мишљења и вештачко стварање услова за раскол међу верницима могу проузроковати велике проблеме“.      

        Захарова је посебно истакла да су представници извршне власти западних земаља последњих година изузетно исполитизовали црквену тему:

        „Представници органа извршне власти, односно званични представници низа држава,  неприхватљиво се мешају у религиозне послове“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари