Готемилер: Научно је утврђено да осиромашени уранијум не штети људском здрављу

СТОЛТЕНБЕРГОВА ЗАМЕНИЦА: „НЕ ПОСТОЈЕ ПЛАНОВИ ЗА СКОРИЈЕ УКЛАЊАЊЕ КФОР СА КОСОВА“

          РАЗГОВАРАЈУЋИ са делегацијом новинара из Србије, заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилер одговорила је на питања која се првенствено тичу односа између алијансе и Београда. Уочи самита НАТО-а који почиње сутра, а од којег се између осталог очекује да на њему буде упућен позив Македонији за чланство, наметнуло се питање војне неутралности Србије и шта овај војнополитички блок мисли о томе.

         Према речима Готемилерове, „НАТО апсолутно поштује одлуку Србије” и оцењује да је чланство у овом блоку засновано на жељи потенцијалних чланица. Додала је да је изузетно задовољна тренутном сарадњом са Београдом од које „користи има цео регион, највише на пољу безбедности”.

         На питање о могућим аспирацијама Косова за чланство у НАТО-у, Готемилерова је оценила да то није нешто о чему се сада размишља, те да алијансу највише занима успех Бриселског дијалога који се води између Београда и Приштине. На спекулацију да би повлачење Кфора са Косова могло да направи платформу за формирање косовске војске, Готемилерова је одговорила да у скорије време „не постоје планови за уклањање Кфора са Косова”.

         Као што је већ рекла у интервјуу за „Политику” крајем прошле године, Готемилерова је и овог пута поновила да на оптужбе о штетном утицају осиромашеног уранијума на грађане које долазе из Србије, НАТО упућује јавност на научне студије које су рађене 2001. и које су, тврди, установиле да – од овакве врсте оружја немају здравственог ризика. На питање око евентуалне тужбе о овом питању, Роуз Готемилер је одговорила: „Држимо се научних доказа, и то је основа за наше одговоре на то питање.”

         Заменица генералног секретара НАТО-а још је оценила да алијанса не види проблем у српској куповини руског оружја, и да је на свакој појединачној земљи да донесе такву одлуку. „Још једном понављам да сам задовољна нашом сарадњом са Београдом, а када је реч о војној сарадњи, ту је нарочито важна наша заједничка интероперабилност.”

На констатацију да се све чешће чују оцене да ће пријем Македоније у НАТО убрзати и европске интеграције Скопља, Готемилерова поручује да су чланство у Северноатлантској алијанси и Европској унији – два одвојена колосека.

http://www.politika.rs/scc/clanak/407049/Gotemilerova-Nema-naucnih-dokaz...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари