Le Figaro: Било би добро да Француска иницира велику конференцију о безбедности у Европи

У ЕВРОПСКИМ ЧЛАНИЦАМА АЛИЈАНСЕ СЕ СТРАХУЈЕ ДА БИ ТРАМП МОГАО ДА ЈЕ ПОЦЕПА

         ЛИДЕРИ земаља NATO поподне почињу сусрет у Бриселу, на којем се очекује веома оштра расправа с америчким председником Доналдом Трампом пре свега око америчког става да је неодрживо да САД подмирују највећи део трошкова за деловање NATO и одбрану Европе, док Европа остварује велики вишак у трговини с Америком.

         Европски савезници у NATO веома страхују да би Трамп могао изазвати и раскол у Атлантском савезу пошто је Вашингтон кренуо у трговински рат и завео санкције Европи, напустио споразум о надзору развоја нуклеарног оружја с Ираном, као и Париски споразум о климатским променама.

         Европљани сматрају да је Трампова политика затварања Америке у своје границе и интересе, као и оглушивања о интересе и ставове Европе, већ изазвала дубоке потресе и сумње у квалитет савезништва, па француски лист Фигаро данас чак тражи да "Француска предложи партнерима у NATO да се сазове нова велика конференција о безбедности у Европи".

         Трамп је јутрос на радном доручку с генералним секретаром NATO Јенсом Столтенбергом жестоко замерио Немачкој што с Русијом гради нови гасовод и тиме повећава издатке за куповину руског гаса а не плаћа довољно за трошкове NATO.

         Столтенберг ће, примећује Фигаро, данас на самиту "позвати на узбуну и дати приказ могућих опасности од руског ‘медведа’", док ће 16. јула Трамп и руски председник Владимир Путин разговарати о кризи у Украјини, дакле управо о европској безбедности, па то може бити оквир за неки шири договор свих Европљана о новој безбедносној структури на континенту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари