Макрон тврди да се НАТО и даље бори против Варшавског пакта и да тако – цепа Европу

ПРЕТХОДНО ЈЕ ОБЈАВИО ДА ЈЕ НАТО ДОЖИВЕО МОЖДАНУ СМРТ, АЛИ МУ ЈЕ ДАЛЕКО ДО ДЕ ГОЛА

* Званични Париз већ се залагао за „паневропске војне фондове“ и такозвану интервентну иницијативу, односно за - програм интероперабилности оружаних снага земаља Европске уније. Међутим, Париз жели да НАТО буде реформисан, а не да распуштен 

_______________________________________________________

       ЕМАНУЕЛ Макрон није Шарл де Гол и неће ни бити, али не пропушта прилику да продемонстрира да Француска није мала пред Америком колико су неке друге велике земље Запада.

       Пре годину дана је изјавио да је НАТО доживео „мождану смрт“, а управо је рекао да алијанса наставља да се „бори против Варшавског пакта“ иако он већ дуго не постоји. И упозорио да тиме „цепа Европу“.

       Макрон донекле понавља Путинове оцене, неке готово од речи до речи, али је питање - колико дуго ће дуго то Вашингтон, Лондон и Берлин толерисати?

       Поготово што је француски лидер оценио и да је НАТО у свом тренутном формату - небитан.

       Додао је да тренутну формулу функционисања алијанси треба преиспитати, пошто је Варшавски пакт, којем је НАТО парирао, одавно демонтиран.

       „Понекад се и даље боримо против идеологије и организације које више не постоје. То чинимо са геополитичком логиком која наставља да дели Европу“.

       Упркос свему, Макронов говор се не може назвати „про-московским“.

       Истовремено је укорио и Русију и Запад да  наводно „нису сварили крај комунизма“.

       Макрон је, иначе, критиковао и Савет безбедности УН који, према његовим речима, „више не делује“ као средство за решавање великих регионалних сукоба.

       Чак је сталне чланице Савета безбедности УН, међу којима је и Француска, назвао „лудима“, јер су „дозволиле да СБ УН замене конкурентски регионални формати“.

       Аналитичари процењују да је Макрон желео да покаже да Париз Европу доживљава као равноправног партнера Сједињених Држава, а не као њиховог вазала.

       Званични Париз већ се залагао за „паневропске војне фондове“ и такозвану интервентну иницијативу, односно за - програм интероперабилности оружаних снага земаља Европске уније.

       У суштини, Париз жели да НАТО буде реформисан, а не да распуштен.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари