Непоправљиви агресор: НАТО и данас тврди да је напад на СРЈ био неопходан и легитиман

ЗАПАДНА ВОЈНА АЛИЈАНСА  НЕ ПРИЗНАЈЕ НИ УН НИ МЕЂУНАРОДНО ПРАВО И НЕ ЗНА ЗА КАЈАЊЕ

         НАТО и после 20 година сматра да је примена силе у СР Југославији /СРЈ/ без одобрења Савјета безбедности УН била неопходна и легитимна и да је бомбардовање постигло свој циљ, саопштила је прес-служба Алијансе за "Спутњик".

         Саговорник "Спутњика" је изјавио да је НАТО започео операцију (Operation Allied Force) у марту 1999. "с циљем да се заустави хуманитарна катастрофа која се тада одвијала на Косову".

         "Ова одлука је била донесена након више од годину дана борби на Косову и неуспеха међународних дипломатских напора за решавање конфликта. Операција НАТО-а је уследила након више од годину дана интензивних напора УН и контактне групе, чији члан је била и Русија, за постизање мировног рјешења", рекао је чиновник НАТО-а.

         Према његовим речима, Савет безбедности УН је "више пута карактерисао кршење људских права на Косову и пораст броја избеглица, прогнаних из својих домова, као претњу међународном миру и безбедности".

         Према подацима Алијансе, до краја 1998. године више од 300.000 људи са Косова je напустилo своје куће.

         "Споразуми о прекиду ватре су кршени, док су преговори зашли у ћорсокак. Узимајући у обзир пораст кризе, примена силе НАТО-а је било потребна и легитимна", навео је саговорник из НАТО-а.

         У Алијанси сматрају да је циљ операције био да се "стави тачка на све ратне акције и репресије против цивила на Косову, да се осигура повратак избеглица и дозволи приступ хуманитарним организацијама".

         "Ваздушна кампања је постигла циљ. У јуну 1999. године СР Југославија је пристала да повуче своје снаге са Косова. Насиље је прекинуто и избеглице су могле да се врате кући", изјавио је чиновник Алијансе.

         Он је додао да је међународни контингент КФОР-а касније "помогао у осигурању безбедности на Косову и у региону у целини".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари