Пентагон обуставио пребацивање у Европу војне технике и трупа за маневре Defender-2020

ТРЕБАЛО ЈЕ ДА ПРЕБАЦЕ УКУПНО 20.000, А ДО ОБУСТАВЕ СУ УСПЕЛИ – САМО 6.000

* ФАКТИ: Од највећих НАТО маневара након завршетка Хладног рата може остати – ако остане ишта! – само проширена командно-штапска вежба. Планирали су да увежбавају пребацивање трупа и ратне технике на исток Европе - за случај рата са Русијом који не би морао да буде конвенционални. Планирали су, али се онда појавио вирус-победник за који је један спољнополитички аналитичар духовито рекао да ће бити и победник америчких председничких избора у новембру 2020. Односно: да ће у Белу кућу – с обзиром да корона највише погађа старије, а да сва тројица главних кандидата (Доналд Трамп, Џо Бајден и Берни Сандерс)  имају 73-78 година – ући онај ко од њих остане жив...  

___________________________________________________________________

        ПЕНТАГОН је обуставио пребацивање у Европу војне технике и трупа које је требало да учествују у маневрима Defender Europe-2020.

        Поред америчких војника који су већ стационирани на Старом континенту, из САД  је требало да стигне укупно 20.000 војника и официра.

        Америчка Европска команда је објавила да се пребацивање зауставља због епидемије вируса корона.

        До доношења одлуке о обустави, а она је донета на основу инструкција министра одбране Марка Еспера од 13. марта, из САД у Европу је стигло 6.000 припадника америчких копнених снага.

        И Пентагон и Европска команда су саопштили исто: да је разлог обустављања „епидемија COVID-19“.

        У саопштењу постоји и помало загонетна реченица која упућује на могући закључак да ће Defender-2020 бити претворен у неку врсту проширене командно-штапске вежбе НАТО.

        Та реченица гласи: „Због епидемије, а имајући у виду и инструкцију министра одбране, изменили смо размере Defender-Europe 2020 и прекинули пребацивање из САД у Европу трупа и војне технике“.

        Саопштење се појавило – што сигурно није случајно – само који сат након што је Европска комисија препоручила државама чланицама ЕУ да забране уласке странаца током наредних 30 дана.
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари