Помпео у Варшави: Русија настоји да сломи НАТО, некада смо се бојали СССР, а данас...

ПРЕТХОДНО ВИКТОРУ ОРБАНУ БАЈАО О „ЈАЧАЊУ НАТО И СУПРОТСТАВЉАЊУ РУСКОЈ АГРЕСИЈИ“

* Анкета коју је наручио немачки Фонд „Фридрих Еберт“ показала да половина (49 одсто) Немаца главном претњом Европи сматра Сједињене Државе, а Русију – „само“ 33 одсто

* Познати немачки политиколог Алексадер РАР: „То је доминантно расположење у народу, а са нашом елитом ствари стоје мало друкчије. Она покушава да спаси трансатлантизам. Зато су у Потсдаму наши млади политиколози викали да Немачка не сме остати без америчке заштите у време када надиру Кина и Русија. То је нека врста панике, али у народу држање Америке изазива највеће незадовољство“

_______________________________________________________________

         МАЈК Помпео изјавио је да „Москва намерава да сломи Северноатлантску алијансу“.

         Рекао је ово у Варшави где ће учествовати у раду ,министарске конференције посвећене Блиском истоку. Притом је нагласио:

         „Времена су се изменила. Некада смо се бојали совјетске агресије. Сада су наши команданти опет сконцентрисани на агресију са стране Русије“.

         Унутар тврдње да Владимир Путин и Русија желе да „сломе НАТО“, прецизирао је да посебно желе да онемогуће „савез Алијансе са Грузијом и Украјином“.

         Ово Помпеу није први пут. Минуле недеље је у Будимпешти са Виктором Орбаном  разговарао о „јачању НАТО и супротстављању руској агресији“.

         Зна, наравно, Помпео да у Мађарској мало ко верује у бајке о „руској агресији“, али Вашингтон нема намеру да испушта из руку проверену НАТО-батину. Упркос томе што се и у земљама под стратешком контролом САД  почињу да зазиру од – САД.

         Најновија анкета је, на пример, показала да се знатно више Немаца боји Американаца него Руса.

         Сасвим конкретно, анкета коју је наручио немачки Фонд „Фридрих Еберт“ показала је да половина (49 одсто) Немаца главном претњом Европи сматра Сједињене Државе, а Русију – „само“ 33 одсто!

         Светски познати немачки политиколог Алексадер Рар то објашњава овако:

         „Некада су медији сложно тврдили да Русија угрожава и крши све што може, а да су САД штит Европске уније. Сада Немци виде да Американци иступају из споразума о наоружању и да то може довести до постављања нових америчких ракета и на нашој територији, а то се многима не свиђа. Јер, тако ми постајемо потенцијална мета руских ракета“.

         Рар указује на још један разлог `хлађења` његових сународника према САД:

         „Вашингтон се сада меша и у европску и немачку енергетску политику и настоји да забрани нашим фирмама да граде Северни ток-2. Има у Немачкој незадовољства и Русијом, али је дрскост коју демонстрирају Американци за нас неприхватљива. Поготово што њихов амбасадор у Берлину отворено прети нашим фирмама које су укључене у пројекат гасовода“.

         Рар указује да Немци не пристају на „амерички кнут“ и додатно разјашњава:

         „Ово је доминантно расположење у народу, а са нашом елитом ствари стоје мало друкчије. Ни њој то није по вољи, али она покушава да спаси трансатлантизам. Зато су у Потсдаму наши млади политиколози викали да Немачка не сме остати без америчке заштите у време када „надиру Кина и Русија“. То је нека врста панике, али у народу држање Америке изазива највеће незадовољство“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари