Рама објавио да NATO у албанском граду који се звао Стаљин прави свој први аеродром за Западни Балкан

ТВРДИ ДА ЋЕ САМО У ПРАВУ ФАЗУ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ АЕРОДРОМА У КУЧОВИ УЛОЖИТИ 50 МИЛИОНА ЕВРА

 

         NATO планира да изгради ваздухопловну базу за Западни Балкан у Албанији, радосно је објавио албански премијер Еди Рама.

         На свом Фејсбук-налогу написао је: „Северноатлански савeт је одлучио да се у Албанији гради прва ваздухопловна база алијансе на Западном Балкану. Средствима Северноатланског савеза, а у партнерству са Владом Републике Албаније. NATO ће - само у првој фази модернизације ваздухопловне базе у Кучову - инвестирати више од 50 милиона евра“.

         Кучова се налази недалеко од Тиране и најважнији је војни аеродром Албаније.На архивском снимку уз овај текст на том аеродрому су углавном застарели ловци мигови 15 и 17.

         Тај град се од 1950-те до 1999-те звао – Стаљин.

         Рама је додао да ће Кучова, такође, служити као национална база за албанске ваздухопловне снаге, оценивши да се ради о стратешкој инвестицији западне војне алијансе.

         Према раминим речима, модернизација ће стартовати крајем ове године.

         Модернизована авио-база служиће за снабдевање, логистичку подршку, обуку и вежбе припадника авијације и алијансе и Албаније.

         Чак и за подршку „полицијским јединицама“.

         Рама је нагласио да су у току директни разговори са САД, које је назвао "стратешким партнером" Албаније, како би се додатно модернизовали албански ваздухопловни капацитети.

         Рама је нагласио да се очекује да ће се заједничке одлуке, проистекле из ових разговора, ускоро наћи пред америчким Конгресом како би могао да их одобри, преноси македонска новинска агенција МИА.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари