РСЕ: НАТО поштује право Србије да бира своје политичке и безбедносне аранжмане

РЕАКЦИЈА ПОВОДОМ ДЕСЕТ ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА ПЕШАДИЈЕ КОЈА СУ ПОКЛОН РУСИЈЕ

         НАТО у потпуности поштује суверенено право свих држава, укључујући Србију, да бирају своје политичке и безбедносне аранжмане, саопштили су из Северноатлантске алијансе поводом руске донације војне опреме Србији, а имајући у виду западне санкције Москви због анексије Крима, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

         Из НАТО је саопштено за тај радио да би, поводом одлуке Румуније да блокира транспорт поменутог војног контингента преко њене територије, о том конкретном догађају питање требало упутити властима у Букурешту.

         НАТО је у одговору Слободној Европи истакао партнерски однос који Србија има са тим војним савезом.

         "Примера ради, Србија је била домаћин највеће цивилне вежбе у случају ванредних ситуација, чиме је помогла НАТО савезницима, али и самој себи и другим партнерима да буде боље припремљена у суочавању са природним катастрофама, као што су поплаве и шумски пожари", указује НАТО истичући заједнички напор на реформи снага безбедности и институција у Србији.

         Када је реч о другим видовима сарадње, НАТО посебан значај придаје и обуци припадника Војске Србије, чиме им се помаже да дају свој допринос у међународним мировним мисијама.

         "Инвестирали смо милионе евра како бисмо помогли Србији да уништи више од 200 тона муниције. Србија је такође заједно са НАТО-м радила на обуци ирачког војно-медицинског особља, чиме је допринела стабилности на Блиском истоку", пише у саопштењу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари