Сићушни COVID-19 „избомбардовао“ маневре НАТО Defender Europe-2020

 СТОЛТЕНБЕРГ ЗАТРАЖИО ОД НАТОВСКИХ ЗЕМАЉА ДА НЕ СМАЊУЈУ ВОЈНЕ РАСХОДЕ

* Требало је да буду упоредиви са великим маневрима западне војне алијансе из времена Хладног рата, али је Пентагон већ 13. марта обуставио пребацивање трупа и војне опреме у Европу

* Отказане су вежбе које је требало да буду повезане са Defender-2020. Већ дислоцирана тенковска бригада учествоваће у савезничким маневрима Allied Spirit. Остали Американци вратиће се својим кућама

___________________________________________________________________________

        ПАНДЕМИЈА коронавируса већ је „поткачила“ већину земаља. А није јој умакао ни НАТО.

        Утицај невидљивог COVID-19 најбоље се види  

по томе како је „избомбардовао“ натовске маневре Defender-2020. 

        Требало је да буду упоредиви са великим маневрима западне војне алијансе из времена Хладног рата, али је Пентагон већ 13. марта обуставио пребацивање трупа и војне опреме у Европу.

        Отказане су вежбе које је требало да буду повезане са Defender-2020. 

        Већ дислоцирана тенковска бригада учествоваће у савезничким маневрима Allied Spirit. Остали Американци вратиће се својим кућама.

        Можда им је тако и боље. Генерал Кристофер каволи, командант копнених снага САД у Европи, упозоравао је још око Нове године да оперативна група Multidomain Task Force неће бити оперативна до предвиђеног рока. А управо она је требало да одигра главну улогу у експерименту у оквирима нове доктрине вођења бојевих дејстава на више места истовремено.

Принудно, вирусно паркирање

        Епидемија, како сада ствари стоје, неће довести у питање мисију НАТО у Авганистану.

        Иначе, сви у НАТО су добили инструкцију Светске здравствене организацијеDo the Five: Често пери руке; кашљи у лакат; не додируј сопствено лице; држи се најмање метар од других; остани код куће ако се осећаш болесним.

        Начелник здруженог америчког генералштаба, Марк Мили, саопштио је да војне лабораторије САД „грозничаво раде на вакцини против коронавируса“.

        Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је земље НАТО да – упркос пандемији – задрже војне расходе на досадашњем нивоу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари