Столтенберг: Намера Косова да створи војску долази у погрешно време и нема подршку НАТО

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР АЛИЈАНСЕ НАГЛАСИО И ДА ЈЕ „СУПРОТНА ПРЕПОРУКАМА МНОГИХ ЧЛАНИЦА“

* Приштина још не одустаје од гласања 14. децембра о трансформацији КБС у војску, а Рамуш ХАРАДИНАЈ изјавио да то неће бити у функцији заузимања севера Косова, како то тврди Београд, већ - помагања миру у Ираку и Авганистану

___________________________________________________________________

         ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је данас да намера Косова да траснсформише своје безбедносне снаге у "војску" долази у погрешно време, да је супротна препорукама многих НАТО чланица и да може имати озбиљне последице по евроатлантске интеграције Приштине.

         Столтенберг је навео да су НАТО министри на састанку размотрили намеру Косова да тарнсформише Косовске безбедносне снаге у "војску" и нагласио да НАТО подржава КБС у садашњем мандату, те да свака трансформација мора да буде у складу са Уставом.

         "Оно што су сада најавили дешава се без консултација НАТО савезника и других земља као и без инклузивног процеса на самом Косову", каже Столтенберг.

         Јенс Столтенберг је поновио да уколико мандат КБС еволуира НАТО ће морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову.

         Генерални секретар НАТО оценио је и да тарифе које је Приштина увела на робу из Србије чине дијалог између Београда и Приштине још тежим.

         "Охрабрујемо Београд и Приштину да се уздрже провокативних корака и изјава и да начине неопходне компромисе како би напредовали ка бољој будућности", закључио је Столтенберг.

         Премијер Косова, Рамуш Харадинај, изјавио је да Косовске безбедносне снаге неће бити трансформирасане у војску ради "заузимања" севера Косова, како то тумачи Београд, већ да ће њени припадници помагати миру у Ираку и Авганистану.

         Како је пренела ТВ Кљан Косова, изјаве српских званичника да Приштина формира војску да би "окупирала" север Косова, Харадинај сматра пропагандом и додаје да за Приштину "нема разлике између севера и југа Косова".

         Он је позвао припаднике српске заједнице да постану део безбедносних снага Косова.

         "Нетачно је да формирамо војску за север. Наша војска ће помагати у одржавању мира у државама као што су Ирак и Авганистан, а не ради заузимања своје територије на северу", рекао је Харадинај, пренео је Зери онлајн.

         Према најавама Косова, о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску парламент у Приштини ће изгласати 14. децембра.

          (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари