Столтенберг: НАТО снажно подржава и могући договор Београда и Приштине о граници

„ВАЖНО ЈЕ ДА СЕ СВИ АКТЕРИ УЗДРЖАВАЈУ ОД  ИЗАЗИВАЧКИХ ПОТЕЗА И ПРОВОКАТИВНИХ ИЗЈАВА“

         НАТО снажно подржава дијалог Београд-Приштина и кад је реч о "могућим усаглашавањима граница" нада се да ће два стране наћи обострано прихватљиво решење, изјавио је данас у Бриселу генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

         Он је то рекао уочи заседања шефова дипломатија НАТО који ће у среду заједно с високом представницом ЕУ Федериком Могерини размотрити "односе НАТО са земљама Западног Балкана".

         На питање новинара да ли Атлантски савез страхује да би по безбедност могло имати последица решење у дијалогу Београд-Приштина које би укључило неке "корекције граница", Столтенберг је рекао да "НАТО снажно подржава дијалог Београд-Приштина јер је то једини начин да се нађе одговор за нерешена питања".

         Челник Атлантског савеза је подсетио да је недавно и у Београду указао на изузетну важност дијалога Београд-Приштина.

         "Кад је реч о могућим граничним усаглашавањима, наглашавам да НАТО подржава дијалог и надам се да ће две стране наћи решење које ће бити прихватљиво и за Београд и Приштину", изјавио је Столтенберг.

         По речима Столтенберга, "важно је да се сви чиниоци уздрже од изазивачких потеза и провокативних порука и настоје да смање затегнутости и остваре напредак".

         Он је истакао да ће "НАТО наставити да буде присутан на Косову, тамо је наша оперативна мисија Кфор која је значајна за стабилност".

          "И Кфор ће и даље бити непристрасан како бисмо били сигурни да ће стабилност и безбедност бити зајамчени и да ће доћи до напретка ка политичким напорима да се дође до решења кроз политичке преговоре", закључио је генерални секретар НАТО.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари