Столтенберг позвао Северну Македонију да се придружи НАТО

МОНС-ЕКСТАЗА: РАТИФИКАЦИОНИ ПРОТОКОЛ МОЖЕ БИТИ ДЕПОНОВАН У ВЛАДИ САД

* Скопска екстаза: Собрање још 11. фебруара једногласно - унапред - ратификовало Северноатлантски споразум

___________________________________________________________________________

          ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је данас Северну Македонију да се придружи тој алијанси као 30. чланица, саопштила је Влада у Скопљу.

          Како се наводи, у писму премијеру Северне Македоније Оливеру Спасовском, Столтенберг пише да су земље чланице Северноатлантског договора обавестиле владу САД да су прихватиле и ратификовале протокол за приступање Северне Македоније НАТО, потписан 6. фебруара 2019. у Бриселу, чиме је тај документ ступио на снагу.

          "У име свих земаља чланица част ми је да Вас обавестим и да вам упутим позив да се придружите Сјеверноатлантском договру", пише у писму генералног секретара НАТО премијеру Северне Македоније.

          У складу са чланом 10 Северноатлантског договора, Северна Македонија постаје пуноправна чланица НАТО даном депоновања приступног инструмента у влади САД.

          Парламент Северне Македоније је 11. фебруара једногласно ратификовао Северноатлантски споразум и то "унапред", пре коначне формалне одлуке НАТО о томе, пре распуштања због парламентарних избора.

          "Дозволите ми да искористим ову прилику и да изразим моје задовољство, као и задовољство свих земаља чланица НАТО, због предстојећег приступања Северне Македоније Алијанси", пише у писму Столтенберга.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари