Столтенберг: Све земље-чланице су сагласне да Украјина буде у НАТО; Орбан: „Шта?!“

ПИСТОРИЈУС: УКРАЈИНА ИМА ПРАВО ДА НАПАДА ТЕРИТОРИЈУ И ГРАДОВЕ РУСИЈЕ

Eво њих у Рамштајну

* Генерални секретар НАТО уочи окупљања министара одбране алијансе у америчкој бази Рамштајн у Немачкој, где ће се разговарати о испоруци Кијеву борбених авиона, нагласио да се НАТО у овом тренутку фокусира на „обезбеђивање победе Украјине над Русијом“

_________________________________________________________

         СВЕ земље НАТО сагласне су да Украјина треба да постане чланица алијансе, изјавио је Јенс Столтенберг.

         Генерални секретар НАТО сладуњаво је – са својим намештеним полуосмехом – објавио и да будућност Украјине треба да буде „у породици алијансе“ и да су са тим „сагласне све земље савезнице“.

         У наставку је – уочи окупљања министара одбране алијансе у америчкој бази Рамштајн у Немачкој где ће се разговарати о испоруци Кијеву борбених авиона - одао да се у овом тренутку НАТО фокусира на „обезбеђивање победе Украјине над Русијом“.

         На истој линији је немачки министар одбране Борис Писторијус рекао да Украјина као „нападнута страна“ има право да напада непријатељску (руску) територију док рат траје. Чак и да напада на градове на трериторији РФ.

         Кијеву је поручио да не треба да рачуна једино на, на пример, „бомбе које су забрањене у целом свету“

         Поводом Столтенберговог гала-обећања Кијеву, рекао је:

         „То су одшкринута врата Северноатлантске алијансе, али сада није време да се доносе такве одлуке... Украјина не може бити примљена у НАТО само из осећаја солидарности. То питање треба решавати хладне главе и врелог срца, а не обрнуто“.

         Мађарски премијер Виктор Орбан био је изненађен Столтенберговим речима да све земље земље НАТО чекају Украјину раширених руку.

         Био је убиствено кратак: „Шта?!“

         Мађарски министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто објаснио је да Будимпешта неће подржати никакво значајно кретање Украјине ка НАТО-у и ЕУ док она не врати права закарпатским Мађарима.

          Раније је указао да су многе украјинске владине агенције спремне да плате закарпатским Мађарима по 850 долара годишње да своју децу шаљу у школе са наставом на украјинском језику.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари