Столтенберга ће на челу NATO 2020. наследити Дејвид Камерон?

БИВШИ БРИТАНСКИ ПРЕМИЈЕР СЕ ВЕЗАО ЗА КИНЕСКИ „ПУТ СВИЛЕ“, АЛИ ТО НИЈЕ ПРЕПРЕКА

         ИАКО је Норвежанину Јенсу Столтенбергу мандат генералног секретара НАТО-а, који истиче у октобру, продужен до 2020. године – јер у њега алијанса има „пуно поверење” – већ колају приче о његовом наследнику.

         У сенци захлађења односа НАТО-а и Русије и нагађања око евентуалног придружења Грузије блоку, наводно се унутар највећег војног савеза паралелно већ одвија тиха борба за новог шефа који ће након Столтенберга преузети канцеларију са седиштем у Бриселу.

         Још су лане, пре него је потрага за наследником пролонгирана за још две године, колале приче да је за ову позицију заинтересован Дејвид Камерон. Тада већ бивши британски премијер (који је одступио са положаја након Брегзита) састајао се тим поводом, по сазнањима листа „Политико”, са Андерсом Фог Расмунсеном, Столтенберговим претходником који је пет година руководио НАТО-ом.

         Међутим, Норвежанину је продужен мандат, а Камерон је у међувремену пронашао себе на глобалном кинеском „Путу свиле”, што не значи да више није заинтересован за утицајни положај у Бриселу.

         http://www.politika.rs/scc/clanak/408954/Ko-ce-biti-novi-sef-NATO-a

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари