The National Interest: Русија би за само пет дана разбила пољску армију

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР ЏОН РОСОМАНДО: ВОЈНА ВЕЖБА ЗИМА-2020 ОТКРИЛА РАЗЛОГЕ ЗА БРИГУ

* РОСОМАНДО: „Русија је ојачала и модернизовала свој Западни војни округ, у којем је сконцентрисала своје најбоље војне јединице, опремљене савременим наоружањем. Те руске формације брзо би уништиле пољске и балтичке НАТО формације и логистичка чворишта која повезују Пољску и Литванију“

___________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ војни аналитичар Џон Росомандо објавио је властиту прогнозу како би се развијали догађаји у Европи у случају сукоба између НАТО-а и Русије.

       За реномирани The National Interest написао је:

       „Недавна командно-штапска вежба у Пољској – Зима-20- показала је да је источни бок НАТО рањив пред руском инвазијом. Вежба је упозорила да би потенцијални непријатељ са истока пољску армију поразио за само пет дана. Могло би бити и горе јер су пољске оружане снаге за време вежбе виртуелно располагале авионима пете генерације Ф-35, као и ракетним ПВО системима Патриот и вишецевним ракетним системима Himars, које још реално немају“.

       Росомандо је додатно указао:

       „Русија је ојачала и модернизовала свој Западни војни округ, у којем је сконцентрисала своје најбоље војне јединице, опремљене савременим наоружањем. Те руске формације брзо би уништиле пољске и балтичке НАТО формације и логистичка чворишта која повезују Пољску и Литванију“.

       У тексту у The National Interest се упозорава да се то реално може догодити ако Сједињене Државе не повећају присуство у земљама које припадају том НАТО- боку. Ако не помогну Пољској да замени застарело оружје модерним.

       „НАТО савезници морају да обнове линије снабдевања које су постојале у западној Европи пре краја Хладног рата“, закључио је Росомандо.

       Дмитриј Новиков, први заменик шефа Комитета Државне Думе за међународне послове, оценио је да акције НАТО представљају претњу и ризик за читав савремени свет.

       Додао је да због тога све нормалне земље, а не само Русија, морају бити заинтересоване за његово слабљење.

       Била је ово његова реакција на тврдњу Џоа Бајдена на Минхенској безбедносној конференцији да Русија ради на слабљењу Запада, НАТО  и Европске уније.    


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари