The New York Times: Западна Европа сондира - шта са НАТО ако се Трамп врати на власт

БИВШИ АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК ВЕЋ ИЗЈАВЉИВАО ДА ЈЕ НАТО ЗАСТАРЕЛА СТРУКТУРА

* У неформалним консултацијама главну реч воде Немци. Амерички лист тврди да су управо немачки званичници отворили питање – може ли алијанса опстати ако Трамп повуче САД из НАТО, па та земља престане да буде осовина алијансе

* Бивши шеф Пентагона Марк ЕСПЕР: Трамп ће, ако се врати на власт, дефинитивно наредити повлачење америчких трупа из земаља чланица НАТО и самим тим га урушити

___________________________________________________________

         ПРЕДСТАВНИЦИ земаља НАТО, посебно из Немачке, започели су неформалне консултације како би западна војна алијанса изгледала без САД и њихове лидерске улоге.

         Ово је објавио The New York Times, наводећи да учесници консултација и њихове земље рачунају са могућношћу да Доналд Трамп победи на америчким новембарским председничким изборима.

         Лист је открио да су немачки званичници чак отворили питање – може ли алијанса опстати ако Трамп повуче САД из НАТО, па та земља престане да буде осовина алијансе.

         Највећи страх Немаца је да ће САД престати да подржавају Украјину јер ће то додатно угрозити НАТО, а и њихову земљу чија економија  је већ у опасности.

         The New York Times указује да немачки званичници не желе директан сукоб са Русијом у случају њене победе у Украјини, јер су навикли да верују да је већа вероватноћа да ће безбедност Немачке бити извеснија у сарадњи са Русијом него у сукобу с њом.

         Немачки телевизијски канал Tagesschau објавио је да се НАТО може распасти ако се Трамп, који сматра да је алијанса застарела, врати у Белу кућу.

          Бивши шеф Пентагона Марк Еспер рекао је да ће Трамп, ако се врати на власт, дефинитивно наредити повлачење америчких трупа из земаља чланица НАТО и самим тим га урушити.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари