Трамп Макронову идеју о армији ЕУ за одбрану од САД, Русије и Кине назвао „веома увредљивом“ за САД

ПРЕТХОДНО ПОТПИСАО „ПРОКЛАМАЦИЈУ“ КОЈОМ ЗАБРАЊУЈЕ УЛАЗАК МИГРАНТСКИХ `КАРАВАНА` У САД

* Доналд ТРАМП од уласка у Белу кућу инсистира да све земље чланице своје војне расходе подигну до 2 одсто сопственог БДП. А на самиту НАТО у Бриселу чак је иступио са иницијативом да чланице алијансе та издвајања подигну на 4 одсто свог БДП

______________________________________________________________________________

         ДОНАЛД Трамп назвао је „веома увредљивим“ предлог Емануела Макрона да се формира заједничка армија Европске уније која би ЕУ штитила од Сједињених Држава, Русије и Кине.

         Притом је нагласио: „То је за нас веома увредљиво, али нека Европа прво плати за функционисање НАТО онолико колико би било праведно. Овако, Сједињене Државе у значајној мери субвенционишу НАТО“.

         Француски председник – док је образлагао потребу формирања свеевропске армије – нагчласио да се ЕУ суочава са бројним покушајима мешања у своје „унутрашње демократске процесе и свој део сајбер-простора“.

         Трамп је још у време своје председничке предизборне кампање  отворено говорио да му се не свиђа што САД плаћају „лавовски део расхода алијансе“ и тражио да савезници, укључујући европске, плаћају САД „за заштиту“.

         Он од уласка у Белу кућу инсистира да све земље чланице војне расходе подигну до 2 одсто сопственог БДП. А на самиту НАТО у Бриселу чак је иступио са иницијативом да чланице алијансе та издвајања подигну на 4 одсто свог БДП.

         Амерички лидер – нешто пре ове изјаве – потписао је своју председничку прокламацију којом упозорио да уточиште у САД  неће добијати нелегални имигранти.

         Објаснио је да мигранти могу тражити уточиште само на легалним граничним прелазима, а не захваљујући илегалном преласку америчке границе.        

         Трампова „прокламација“ одузима право свим који илегално пређу границу САД са Мексиком да траже статус избеглице

         Пентагон је дуже границе са Мексиком већ поставио до 15.000 војника, плус – 2.500 припадника Националне гарде САД.

         Преко територије Мексика се према САД  крећу два велика мигрантска `каравана` из Хондураса и два из Салвадора.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари