Вашингтон тражи од Европске уније да не формира оружане снаге које би биле замена за НАТО

АМЕРИКАНЦИМА МАЛО ИЗЈАВА МОГЕРИНИ ДА ЕУ НЕМА НАМЕРУ ДА ПРЕРАСТА У ВОЈНИ САВЕЗ

* Преко свог амбасадора при ЕУ Гордона Сондленда – који је наступио у комитету Европског парламента за спољну политику – упозорио пре свега Макрона и Меркел: „Надамо се да ће ЕУ, која очито жели да до одређене границе има сопствене аутономне одбрамбене могућности, на њима радити у потпуном сагласју са НАТО и то тако да те могућности буду само допуна НАТО. То је за САД веома осетљиво питање. Ми своје бираче сваке године убеђујемо да сваке године трошимо десетине милијарди долара на запштиту Европе од Русије и других непријатељских снага“

___________________________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Држеаве затражиле су од водећих европских држава – пре свега од Француске и Немачке – да учине јасним изнете позиције о формирању „заједничке армије ЕУ“.

         Не чекајући ни појашњавање ни прецизирање, амерички амбасадор при Европској унији Гордон Сондленд упозорио је Европски парламент да та армија“мора бити допуна НАТО, а не замена за њега“. Још је додатно указао и нагласио:

         „То је за САД веома осетљиво питање. Ми своје бираче сваке године убеђујемо да сваке године трошимо десетине милијарди долара на запштиту Европе од Русије и других непријатељских снага. А то је новац који бисмо могли да трошимо за своје унутрашње потребе“.

         Сондленд је ово изговорио у комитету Европског парламента за спољне послове. Па наставио:

         „Целу ситуацију компликује то што је ЕУ почела да тврди да може сама да обезбеди своју одбрану, а то подрива НАТО:

         „Зато се надамо да ће Европска унија, која очито жели да до одређене границе има сопствене аутономне одбрамбене могућности, на њима радити у потпуном сагласју са НАТО и то так ода те могућности не буду замена за НАТО“.

         Амерички амбасадор је у комитету указао и да до Вашингтона из Европе долазе „два дијаметрално супротна гледишта“ поводом одбрамбених питања:

         „Једни би да се војна сила ЕУ користи само за мање конфликте или решавање проблема на Северу Африке, а други говоре о „обавештајној заједници ЕУ“, формирању армије, односно пунокрвних оружаних снага. За Сједињене Државе је важно да се у ово унесе потребна јасноћа, да знамо шта ЕУ намерава да ради са својим средствима, с обзиром на то да и Европа у значајној мери финансира НАТО“.

         Сондлендов долазак у Европски парламент може се узети за доказ да изјава Федерике Могерини – да ЕУ намеру да се претвара у војни савез и да прави армију која би била замена за НАТО – није умирила Вашингтон.


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари