Војни комитет НАТО утврдио осавремењену стратегију западне алијансе

ЗАПАДНИ МИЛИТАРИСТИ СЕБЕ И ДАЉЕ ДЕФИНИШУ КАО „ЈЕДИНСВЕНИ САВЕЗ ДЕМОКРАТСКИХ ДРЖАВА“

* Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао у  интервјуу немачком листу Welt am Sonntag да су војни експерти алијансе утврдили „нову војну стратегију“  која је одговор на „нове изазове међу којима је и руска нуклеарна претња“

* ФАКТИ: Претходну осавремењену верзију стратегије утврдили су пре само пола године. како су кренули - поичеће да се `осавремењују` на сваких пола године. Можда и тромесечно...

______________________________________________________________________

         ОСАВРЕМЕЊЕНА стратегија НАТО одобрена је 22. маја у војном комитету алијансе, њеном основном војном органу.

         Војни комитет НАТО обезбеђује и консултације његовом главном политичком телу – Северноатлантском савету, као и Групи за нуклерно планирање.

         У Монсу је објављено да су начелници генералних штабова НАТО (на заседању Војног комитета) потписали нову војну стратегију за коју се тврди да је „важан корак на плану адаптације  све сложенијим изазовима безбедности“.    

         Према истом саопштењу, стратегија је определила параметре „ефективног обуздавања и одбране“ за доношење одлука, утврђивање будућих планова и „координирање напора“.

         Војна стратегија НАТО је тајни документ којим се утврђују приоритети за војне планове и припреме алијансе.

         Стратешка концепција НАТО, у којој је алијанса дефинисана као „јединствени савез демократских држава“, шири је и јавности отворенији документ.

         Њена последња редација била је донета 12. јуна прошле године. На самиту НАТО у Бриселу.

         Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је у  интервјуу немачком листу Welt am Sonntag да су војни експерти алијансе утврдили „нову војну стратегију“  која је одговор на „нове изазове међу којима је и руска нуклеарна претња“.  

         Додао је да се Алијанса суочила са новим претњама и на истоку и на југу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари