Молимо да се ослободи ухапшени игуман Јефрем

Очекивано саопштење Синода Грчке православне цркве

* Црква са својим верницима изражава саосећање са игуманом који је изложен искушењима, као и наду и жељу да се он ослободи из истражног затвра и да та одлука буде поново размотрена у трезвенијој атмосфери» - каже се у изјави Синода
* Хапшење је нанело тежак ударац ауторитету наше цркве и са правом је – наглашава грчки Синод - дубоко ражалостила православне хришћане у Грчкој и ван њених граница

         ГРЧКА православна црква замолила је државне власти земље да се ослободи Јефрем, ухапшени игуман светогорског манастира Ватопед, кога је у затвору посетио поглавар грчке цркве – архиепископ Јероним, изјавио је Стални свети синод Грчке православне цркве.

         «Наша црква поштује одлуке правосудних органа и ни на који начин не желии да се меша у њихова овлашћења, иако се понекад појављују зрнца сумње у исправност (правосудних дејстава). Црква са својим верницима изражава саосећање са игуманом који је изложен искушењима, као и наду и жељу да се он ослободи из истражног затвра и да та одлука буде поново размотрена у трезвенијој атмосфери» - каже се у изјави Синода.

         Ускоро ће игумана  у затвору Коридалос посетити председник Синода грчке православне цркве архиепископ Јероним, каже се у саопштењу.

         Такође, грчка Црква је ставила до знања званичној Атини да је незадовољна акцијама власти које су ухапсиле Јефрема. При том је указала: да се поступцима према Јефрему крше права Свете горе Атон.

         «Стални Свети синод Грчке православне цркве је размотиро питање хапшења игумана «у контексту таквих околности као што је време извршења и објављивања хапшења у дане великих хришћанских празника, као и кршење светих канона и непоштовање права Свете горе Атон на самоуправу која проистиче из атонског Статута» - каже се даље у саопштењу.

         «Хапшење је нанело тежак ударац ауторитету наше цркве и са правом је дубоко ражалостила православне хришћане у Грчкој и ван њених граница. То је истовремено изазвало озбиљну сумњу и снажну критику истакнутих правних стручњака» - прецизира се у саопштењу Синода грчке цркве.

         Велики број грчких правника је изјавио да активности полиције на Атону крше Статут ове «монашке републике» са 20 манастира која ужива право на самоуправу у саставу Грчке. Атон је део грчке територије и монаси су подложни су грчком правном систему, али је за хапшење човека на Атону неопходно специјално одобрење тужилаштва.

         Игуман манастира Ватопед, Јефрем, недавно је донео у Русију појас Пресвете Богородице на свенародно поклоњење, а ухапшен је убрзо потом - 24. децембра 2011. године.

         Јефрема оптужују за злоупотребе са некретнинама, али он негира своју кривицу. Руска православна црква и предсавници других помесних цркава изразили су подршку игуману Јефрему, док је Васељенски патријарх Вартоломеј, у чијој се јурисдикцији налазе манастири на Атону, затражио од Руске православне цркве да се не меша у ову ствар.

         Упркос томе, митинг подршке ухапшеном архимандриту Јефрему одржан је испред грчке амбасаде у Москви.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари