ПАТРИЈАРХ: Председник Додик учвршћује наш народ са обе стране Дрине

СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ПРИМИО У ПАТРИЈАРШИЈИ ПРЕДСЕДНИКА РС

  • Председник РС нагласио да су Срби у Републици Српској и БиХ у сталној политичкој борби за позицију и права српског народа, не само она која су дата и обезбеђена Дејтонским споразумом, него и у процесима у оквиру европских и других интеграција
  • Патријарх рекао да је Додик председник наше најмлађе републике и да својим идејама, жељом и мисијом учвршћује наш народ са ове и са оне стране Дрине и доприноси у знатној мери да се очувамо као народ
  • Председник РС и патријарх се договорили да Република Српска помогне обнову виле српског патријарха у Ужичкој улици у Београду

        ДЕЛЕГАЦИЈА Републике Српске, коју је предводио председник Републике Српске Милорад Додик, посетила је Његову светост патријарха српског Иринеја.

        У делегацији Републике Српске били су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија.

        Током сусрета, у Патријаршији Српске православне цркве у Београду, председник Републике упознао је патријарха Иринеја са стањем у Републици Српској и односима који се граде и негују са Српском православном црквом, као институцијом која је од виталне важности за јачање идентитета српског народа.

        Председник Додик је нагласио да су Срби у Републици Српској и БиХ у сталној политичкој борби за позицију и права српског народа, не само она која су дата и обезбеђена Дејтонским споразумом, него и у процесима у оквиру европских и других интеграција.

        Председник Додик је навео да је веза између власти Републике Српске и Српске православне цркве на високом нивоу, додајући да се заједнички осмишљавају напори да улога Цркве и православне вере буде што присутнија у свим генерацијама.

        Председник Републике и Његова светост патријарх српски Иринеј договорили су да Република Српске помогне обнову виле српског патријарха у Ужичкој улици у Београду.

        Председник Додик је рекао да је учествовање у обнови овог објекта одраз жеље Републике Српске да у седишту Српске православне цркве буде присутна са донацијом и помогне успостављању потпуне функције овог репрезентативног објекта.

        Патријарх Иринеј је рекао да је председник Додик, председник наше најмлађе републике који са својим идејама, жељом и мисијом учвршћује наш народ са ове и са оне стране Дрине и доприноси у знатној мери да се очувамо као народ.

        Патријарх Иринеј је нагласио да ће учествовање Републике Српске у обнови виле српског патријарха бити од великог значаја за народ у Србији и у Републици Српској, јер ће представљати прилику да се доживи и практично јединство српског народа и српске цркве која се у читавој историји трудила да повеже и обједини српски народ.

        Извор: сајт председника РС
        Фото: сајт Српске православне цркве

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари