МЕДВЕДЕВ: Православље нам је потребно и да бисмо знали шта значи бити Рус

Руски председник се срео са представницима Руске православне цркве

  • За мене, као православца, право је чудо све што се догодило са руским православљем за последње две деценије. Најискреније, ја пре 15-20 година нисам уопште могао ни да замислим овакав узлет и да ће се оволики број наших људи оваквим темпом вратити вери, изјавио Дмитриј Медведев

          РУСКИ  председник Дмитриј Медведев назвао је чудом «препород руског православља током протеклих 20 година».

          Шеф руске државе, који се срео са представницима Руске православне цркве, рекао је: „За мене, као православца, право је чудо све што се догодило са руским православљем за последње две деценије. Најискреније, ја пре 15-20 година нисам уопште могао ни да замислим овакав узлет и да ће се оволики број наших људи оваквим темпом вратити вери“.

          За `православни препород`, Медведев је најзаслужнијим прогласио покојног патријарха Алексија Другог и садашњег Кирила, али је указао и на заслуге руске државе. При том је указао да се већ у 10.000 руских школа изучава предмет „основе религиозне културе“ и изразио задовољство што ће се тај предмет од наредне школске године предавати у свим руским школама.

          «Морамо имати довољно енергије и воље – подвукао је Медведев - да даље јачамо традиционалне вредности нашег друштва. Поготово што живимо у глобалном информационом простору који доноси и веома озбиљне изазове и ризике. А управо православље је у Русији чувар непролазних истина. И више од тога: православље огромном броју наших људи помаже да пронађу себе у животу, а и да себи одговоре на наизглед проста питања: шта значи бити Рус, у чему је мисија нашег народа и шта га је учинило великим и самосвојним».

         

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари