Два сусрета папе и васељенског патријарха у наредне две године

ВАРТОЛОМЕЈ СЕ ПОСЛЕ ИНТРОНИЗАЦИЈЕ ФРАНЦИСКА ПРВОГ

ЗАДРЖАО ЈОШ ДВА ДАНА У РИМУ

Вартоломеј и папа

  • Први сусрет биће 2014. у Јерусалиму, а други 2015. у Риму. Вартоломеј истакао да је рад на јединству хришћана „примарни задатак“ и предуслов заједничког сведочења вере
  • Вартоломеј у ватиканском манастиру Свете Марте срео са другим човеком Руске православне цркве, митрополитом волоколамским Иларионом Алфејевим, и са њим разговарао о православном ставу према Католичкој цркви и наставку богословског дијалога

        ЦАРИГРАДСКИ и васељенски патријарх Вартоломеј позвао је папу Франциска Првог да посети Цариград, данашњи Истанбул, а он је тај позив прихватио, јавила је Верска информативна агенција (ВИА).

       Како је најављено, папа Франциск и Вартоломеј ће се у наредне две године састати још два пута - у Јерусалиму и Риму.

       Патријарх Ватроломеј се, након интронизације наследника Бенедикта XVI, задржао још два дана у Риму и за то време се, како се наводи, више пута састао с папом. 

       Како је саопштила Васељенска патријаршија, ти разговори су протекли „веома срдачно”.

       Папа је, како се наводи, посебно подржао патријархове напоре око заштите природне средине широм света, ословивши га током разговора са „мој брат Андреј“ (по апостолу Андреју, заштитнику патријаршије).

       Патријарх је, додаје се, папу назвао „добрим Самарићаном Латинске Америке“.

       Вартоломеј је истакао да је рад на јединству хришћана „примарни задатак“ и предуслов заједничког сведочења вере.

       Наредни сусрет двојице поглавара планиран је за јануар 2014. у Јерусалиму када се навршава 50 година од „братског загрљаја“ папе Павла VI и цариградског патријарха Атинагоре.

       Сусрет у Јерусалиму 5. и 6. јануара 1964. представља прекретницу у православно-католичким односима; тада је укинута међусобна многовековна обострана анатема.

       Вартоломеј и папа, како се наводи, срешће се и 2015. у Риму, за када је планирано отварање изложбе блага Свете Горе.

       ВИА је пренела и да се Вартоломеј у ватиканском манастиру Свете Марте срео са другим човеком Руске православне цркве, митрополитом волоколамским Иларионом Алфејевим, и са њим разговарао о православном ставу према Католичкој цркви и наставку богословског дијалога.

       Саговорници су оценили да дијалог треба што прије наставити.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари