Иран напао Израел и са седам хиперсоничних ракета „Фатах“ - Гвоздена купола није оборила ни једну

ТЕ РАКЕТЕ СУ 15 ПУТА БРЖЕ ОД ЗВУКА И ИМАЈУ 1400 КИЛОМЕТАРА ДОМЕТА

Ракете "Фатах"

* Московски војни експерт Владислав ШУРИГИН: Иранци су свој ноћни напад извели у таласима. Пошто су знатно спорији и од борбених авиона и ракета, прво су лансирали дронове Шахед. Неколико сати касније стасртовале су њихове подзвучне крстареће ракете, а тек онда хиперсоничне балистичке ракете „Фатах“. Све је било тако прорачунато и иискоординирано да су дронови и ракете оба типа до циљева на територији Израела стигли фактички истовремено, делујући као један ударни талас

* У одбијању напада учествовало више од 200 авиона Израелских одбрамбених снага и америчке поморске авијације са носача авиона, као и израелски ракетни одбрамбени систем Гвоздена купола. Упркос тим огромним снагама, неке иранске беспилотне летелице, крстареће ракете и скоро све балистичке ракете погодиле су предвиђене циљеве

_____________________________________________________

         ИРАНСКА државна телевизија PressTV објавила је да је најмање седам иранских хиперсоничних пројектила „Фатах“ лансирано током ноћи на базу израелског ваздухопловства „Неватим”.

         Притом је нагласила: „Ниједан од тих пројектила није  био пресретнут“.

         Израелска војска је саопштила да је поменута база претрпела само мања оштећења која нису утицала на њено функционисање јер борбени авиони Ф-35 настављају да узлећу и слећу“.

         Иран је 2023. године продемонстрирао своју хиперсоничну ракету „Фатах“, способну да достигне брзину до 15 маха и да погоди циљеве на удаљености до 1,4 хиљаде километара.

         Московски војни експерт Владислав Шуригинм овако је описао иранске налете на Израел:

         - Иранци су свој ноћни напад извели у таласима. Пошто су знатно спорији и од борбених авиона и ракета, прво су лансирали дронове Шахед. Неколико сати касније стасртовале су њихове подзвучне крстареће ракете, а тек онда хиперсоничне балистичке ракете „Фатах“.

         - Све је било тако прорачунато и иискоординирано да су дронови и ракете оба типа до циљева на територији Израела стигли фактички истовремено, делујући као један ударни талас. Њима су се супротставили израелско ваздухопловство и противваздушна одбрана, авијација и противваздушна одбрана НАТО-а и САД које су распоређене на Блиском истоку.

         - У одбијању напада учествовало је више од 200 авиона Израелских одбрамбених снага и америчке поморске авијације са носача авиона, као и израелски ракетни одбрамбени систем Гвоздена купола. Упркос огромним снагама, неке иранске беспилотне летелице, крстареће ракете и скоро све балистичке ракете погодиле су предвиђене циљеве.

         - Главни адут Иранаца биле су њихове најновије хиперсоничне балистичке ракете „Фатах“. Све су стигле до циља. Ниједна није пресретнута ни оборена. На објављеним снимцима, могу се уочити њихове бојеве главе које сијају од прегревања док лете и погађају мете у ваздушној бази у пустињи Негев.

          - Треба имати у виду да је ирански Корпус чувара исламске револуције добро наоружан и да иранска војна индустрија ради веома добро. Истовремено, Израел не може да занемари чињеницу да цела његова ракетна резерва не покрива ни половину приоритетних циљева у Ирану. А Иран има обиље пројектила.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари