NATO тврди да Русији није обећао да јој неће примицати своју војну инфраструктуру

АЛИЈАНСА ПОКУШАВА ДА КРИМОМ УНАЗАД ОПРАВДА СВОЈУ ВОЈНУ АГРЕСИЈУ ПРОТИВ ЛИБИЈЕ

        NATO је објавио коментар којим разјашњава своју позицију према Русији и поводом најављеног „учвршћивања источних граница” алијансе.

        Прво су се „заклели” да још од почетка деведесетих година стално раде на сарадњи са Русијом у свим областима од заједничког интереса.

        Поводом руских замерки и оптужби због ширења алијансе према њеним границама, врх NATO се позвао на члан 10. Северноатлантског споразума у којој се прецизира да је улазак нових земаља-чланова „заснован на слободном избору европских демократских држава”.

        „Нису тачне ни руске тврдње да је NATO дужан да не формира своју инфраструктуру у близини граница Руске Федерације. Таква обавеза никада није била преузета нити фиксирана у писаној форми”.

        У коментару се даље наглашава да NATO није игнорисао питања која су изазивала и изазивају забринутост у Москви. Притом је било указано да се имају у виду проблеми повезани са противракетном одбраном. Као потврда су наведени договори из Лисабона (2010) и Чикага (2012).

        Одговарајући на критике Русије поводом војних дејстава NATO у Либији, руководство алијансе је оценило да Москва на тај начин покушава да оправда своје потезе поводом Крима.

        „Постојање кризе на Криму није било потврђено, а Русија је заобишла целу међународну заједницу, укључујући и Уједињене нације, и без чак и покушаја расправе, просто окупирала део територије друге државе” - написали су Натовци у истом коментару.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари