БРИДЛАВ: Русија на граници са Украјином држи врхунски спремних 40.000 војника

ГЛАВНИ NATO-ГЕНЕРАЛ ЗА ЕВРОПУ ТВРДИ

ДА МОСКВА ЖЕЛИ КОНТРОЛУ И НАД ОДЕСОМ

Филип Бридлав

  • Москва указује да ни једна од западних инспекција није пронашла кршења међународних ограничења у размештају руске армије

        ЈЕДИНИЦЕ руске армије које су концентрисане на граници са Украјином - уколико добију наредбу да уђу у ту земљу - могу своје циљеве остварити за само три до пет дана, изјавио је командант снага NATO у Европи генерал Филип Бридлав.

        „То су веома велике, врхунски борбено способне и добро обучене снаге“ - цитирао је Ројтерс речи генерала.

        Он је истакао да та руска армијска групација, чије бројно стање NATO оцењује на 40 хиљада људи, има у свом саставу ударне авионе и хеликоптере, пољске болнице и средства за радио-електронску борбу.

        „То јест, све оно што је неопходно за успешну реализацију инвазије на Украјину у случају да буде донета одговарајућа наредба“ - рекао је Бридлав.

        Додао је да Русија потенцијално може да има неколико циљева у Украјини и то: да обезбеди копнени коридор према Криму, затим да успостави контролу над црноморском луком у Одеси и да се споји са проруском територијом Приднестровље.  

        NATO команда у Европи спрема се, иначе, да оцени колико су оружане снаге земаља чланица спремне да промене ситуацију.         

        Руска министарства одбране и иностраних послова тврде да оваква саопштења о „концентрисању“ руских снага на граници са Украјином нису тачна.

        Москва још указује да ни једна од западних инспекција није пронашла кршења међународних ограничења у размештају руске армије.

        Експерти истичу да изјаве о „концентрацији руске армије“ могу да сведоче да САД врше притисак на своје европске партнере из NATO.

        Канцелар СРН Ангела Меркел изјавила је да је концентрација Оружаних снага (Русије) на граници са Украјином исувише велика.

        Председник Украјине Виктор Јанукович потврдио да је молио председника Русије Владимира Путна да употреби руску армију и заштити животе грађана Украјине.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари