Десет земаља NATO у Пољској увежбавало - рат са Русијом

КОМАНДОВАО АМЕРИКАНАЦ, А ВОЈНИКЕ НА ВЕЖБИ ИМАЛЕ И НЕМАЧКА, КАНАДА, БЕЛГИЈА И ШВЕДСКА

  • Формални оквир вежбе био: одбијање свих могућих покушаја Русије да заузме Естонију, Летонију и Литванију. Амерички командант вежбе тврди да је организована зато што алијанса не жели рат са Русијом
  • Вежба била највећа последњих година, а одржана је на територији Пољске - недалеко од границе Русије. Индикативно је да је озбиљни и утицајни амерички лист The National Interest само који дан потом објавио да је ширење NATO на исток било највећа америчка грешка за цео период после Хладног рата

        АМЕРИЧКА новинарка Ен Апелбаум открила је да су земље NATO на територији Пољске увежбавале „парирање покушају Русије да заузме Прибалтик (Литванију, Летонију и Естонију)“.

        Навела је да се у поставци вежбе пошло од претпоставке да је Русија у стању да те три државице заузме у року од неколико сати и да је ради „супротстављања таквом сценарију“ и била одржана поменута војна вежба уз учешће војника из десет земаља, укључујући Немачку, Канаду, Белгију и Шведску.

        То је наводно била највећа вежба западне војне алијансе у последње време.

        Вежбом је руководила - како тврди Апелбаум - Десета група специјалних снага NATO.

        Признала је да је она за вежбу сазнала захваљујући томе што је командант вежбе желео да „потенцијални агресори знају да је вежба била одржана“.

        Не крије да јој је сугерисано и да напише: „Русија мора да зна су за време вежбе били одрађени сви могући сценарији, укључујући и одбијање напада великих размера. Колико год руска пропаганда тврдила да Американци желе рат - ова вежба је одржана баш зато што САД не желе рат“.

        Апелбаум признаје и да јој је сугерисано да напише да јој је „амерички командант вежбе предочио да је њена суштина била у застрашивању Русије“.

        Била је ово вежба поред саме западне границе Русије. У овом контексту, симптоматично је да је озбиљни и утицајни амерички лист The National Interest управо објавио да је ширење NATO на исток било највећа америчка грешка за цео период после Хладног рата.

        Војни уредник листа, Дејв Маџумдар, посебно наглашава да је управо „експанзионистичка политика алијансе посејала семе непријатељства између Руса и Американаца“.

        Излазак NATO на западну границу Русије појачао је антизападне тенденције у Русији и обновио „дух Хладног рата“:

        „Експанзија је почела у време владавине Била Клинтона и ударила је темеље новој конфронтацији са Москвом, а дејства самог NATO у време Џорџа Буша-млађег спустила су односе са Русијом на најнижи ниво од завршетка Хладног рата“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари