Дошло до давања одговора на питање: остају ли Сједињене Државе у NATO?

ПИТАЊЕ СЕ СВОДИ НА ЈОШ ПРОСТИЈЕ - ДА ЛИ ЈЕ ЗАПАДНА ВОЈНА АЛИЈАНСА ПРЕД РАСПАДОМ?

  • Генерални секретар NATO Јенс СТОЛТЕНБЕРГ изјавио је да су САД - као и досад - привржене трансатлантском јединству и нагласио: Америчко војно присуство у Европи наредних месеци и година даље ће се повећавати. То је најбољи могући одговор. Бољи од свих изјава“
  • Федерика МОГЕРИНИ морала да се одреди према страховањима да би САД могле напустити NATO као што су иступиле из париског споразума о клими и „атомског споразума“ са Ираном. Опрезно рекла: „Не могу да говорим у име администрације Сједињених Држава, као ни у име NATO“. Ипак је изразила очекивање да ће САД остати привржене алијанси

        ДО ПОЈАВЕ Доналда Трампа изгледало је незамисливо, али се данас већ поставља питање - остају ли Сједињене Државе у NATO?

        И, не само да се постављају, него се на њих и дају одговори. Са највиших нивоа.

        Генерални секретар NATO Јенс Столтенберг изјавио је да су САД - као и досад - привржене трансатлантском јединству.

        Додао је да ће се америчко војно присуство у Европи наредних месеци и година даље повећава и нагласио:

        „То је најбољи могући одговор. Бољи од свих изјава“.

        Столтенбергу је било постављено питање: „Како оцењујете одбијање председника САД да потпише завршну изјаву на самиту G7 и његов пријатељски однос према диктаторима него према главним савезницима“?

        „Председник Трамп и САД су привржени трансатлантским везама и NATO,. То је више пута потврђивано. Обавезе САД према трансатлантским везама и NATO - то није само оно што имамо прилику да чујемо. Дела говоре много више од свих речи. А чињеница је да САД шире своје присуство у Европи, да повећавају број војних вежби и улагања у европску безбедност“.

        У наставку је признао: „Истина је, постоје разногласја међу државама са обе стране Атлантика, али то није ништа ново. Тога је било и раније. Најважнија је способност савезника да је уједињују око односних задатака NATO“.

        Столтенберг говори тачно оно на шта га функција обавезује. Овако би говорио и да ствари стоје горе.

        А индикативно је да на је свој одговор на питање остају ли САД у NATO, а оно се своди на још простије и важније - да ли је западна војна алијанса пред распадом, свој одговор дала и Федерика Могерини.

        Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност прво је нагласила да ЕУ рачуна да ће све земље чланице NATO и даље давати допринос европској и међународној безбедности који се од њих очекује.

        На прес-конференцији посвећеној финансирању одбрамбених пројеката ЕУ од ње је било затражено да се одреди према страховањима да би САД могле напустити NATO као што су иступиле из париског споразума о клими и „атомског споразума“ са Ираном.

        Могерини је ипак опрезно додала: „Не могу да говорим у име администрације Сједињених Држава, ако ни у име NATO“.

        Уследило је новинарско инсистирање да открије какав поводом свега „има осећај“.

        Рекла је са „осећаји“ нису оно што је у овом тренутку примењиво поводом САД и NATO, па наставила:

        „Све чланице ЕУ које су у NATO поклањају алијанси велику пажњу. Расту и европска улагања у алијансу, а верујем да NATO цени оно што ЕУ ради на плану јачања одбране. Ми се надамо да ће NATO остати посвећени и наши партнери“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари