ИВАШОВ: Са НАТО само језиком ултиматума!

Стални представник Русије при НАТО открио да се једна база у Румунији већ припрема за прихват америчких антиракета

Румунска база Девеселу, овде ће ускоро бити 3 батерије са 24 антиракете СМ-3

  • Упркос свему, надам се да ће Американци ипак схватити да се узалуд труде. Шта год они покушавали, Русија ће бити у стању да угаси сваку претњу коју створе. Друго, трка у наоружању и није баш најбољи начин да се изађе из економске кризе. Посебно указујем да се Москва нада да ће бити прекинути сви покушаји да сеограничи повратак Русије у политичку Европу», рекао Дмитриј Рогозин
  • Москва треба да у Савету безбедности тражи расправу поводом  ЕвроПРО, а и да пређе у офанзиву и поводом Либије, Сирије и Ирана, доказујући да је ЕвреоПРО  претња међународном миру

          СТАЛНИ представник Русије при НАТО, Дмитриј Рогозин,  саопштио је да се војни персонал Пентагова већ почео појављивати у румунској војној бази у којој ће бити размештени `елементи америчке стратешке противракетне одбране у Европи`. Штавише, да су почели да припремају базу и за `функцију која јој је намењена` и за свој боравак у њој.

          Рогозин је поручио Румунима да се не уљуљкују да нису сами донели одлуку о инсталирању на својој територији америчких и НАТО-антиракета, да је одлуку о томе донела цела алијанса (НАТО) чији су члан. А такође: да не треба да имају илузију да ће икога убедити изјавама да те антиракете не представљају опасност по Русију.      

          Саме антиракете – открио је Рогозин - још нису стигле у Румунију, али јесу лансирне рампе за њих. Упркос томе,  нека Румуни не помишљају да им поћи  за руком да се сакрију иза нечијих леђа и да ће морати да својим суседима и Русији положе рачун за опасности које ће им навући на главу.

          «Упркос свему, надам се – нагласио је Рогозин – да ће Американци ипак схватити да се узалуд труде. Шта год они покушавали, Русија ће бити у стању да угаси сваку претњу коју створе. Друго, трка у наоружању и није баш најбољи начин да се изађе из економске кризе. Посебно указујем да се Москва нада да ће бити прекинути сви покушаји да сеограничи повратак Русије у политичку Европу».

Хилари Клинтон

          Он је поновио: да ће Русија упорно инсистирати на томе да ни једно питање европске безбедности не може бити решено без  ње или против ње!»

          Вашингтон, савезници САД  и савезници НАТО  неће дозволити ни једној земљи да стави фактички вето  на пројекат стварања америчко-натовског система ПРО. САД  и НАТО  имају пуно и легитимно право да себи створе противракетну одбрану – изјавила је амерички државни секретар Хилари Клинтон.

          Она је поновила: да ЕвроПРО  не може бити претња, а и да неће угрозити руски потенцијал за  стратешко обуздавања. Опет је нагласила тај штит неће бити окренут против Русије него против Ирана и сличних земаља које настоје да овладају атомским технологијама.

          Огласио се и генерални секретар НАТО, Фог Расмусен, који је рекао: «Данас више од 30 земаља већ има ракете и ракетне технологије. Ракете неких од тих земаља већ данас могу да `добаце` до територије Русије. Управо зато НАТО  и жели да има своју противракетну одбране.

          Он је посебно истакао да је `стратешко партнерство НАТО и Русије закон нашег времена`.    

    

Леонид Ивашов

          Дакле: ствари се заоштравају. Утолико је индикативније да неки руски војни експерти сматрају да Русија са НАТО треба да зарговара  `са позиција ултиматума` и да прави сосптвену противракетну одбрану. Један од њих је бивши шеф руске војне дипломатије генерал Леонид Ивашов.

         «Са алијансом језиком ултиматума треба разговарати већ данас. Оно што су Русија и НАТО  између себе имали последњих година – то није била сарадња, већ цео низ једностраних уступака Москве. Јер, само кад Русија повлачи тврде потезе – Брисел и Вашингтон су спремни на уступке и компромисе`.

          Ивашов је јавно посаветовао Путину  да у Савету безбедности тражи расправу у ЕвроПРО, а и да Москва пређе у офанзиву и поводом Либије, доказујући дас је ЕвреоПРО  претња међународном миру, као и поводом Сирије и Ирана.

          Ивашов је изјавио да ће `руску тврду линију` сигурно подржати Кинези. Па додао: «Неко нас је завео у слепу улицу. Неко нас погрешно убеђује да је ЕвроПРО  једина опасност по Русију, а то уопште није тако. Постоје амерички и европски `војни космос` и војне флоте које такође носе разорно нуклеарно оружје.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари