Маневри снага NATO за брза дејства у Пољској, Литванији, Летонији и Естонији

УЧЕСТВОВАЛО 350 ТЕНКОВА, 57 БОРБЕНИХ АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА,

11 РАТНИХ БРОДОВА И ДВЕ ПОДМОРНИЦЕ

        NATO пакт започео је велике маневре уз саму западну границу Русије.

        У вежбу на територији Пољске и три прибалтичке државе - Литваније, Летоније и Естоније - укључене су снаге за брза дејства сва три рода војске (копнене снаге, морнарица и ратна авијација). Укупно је ангажовано више од шест хиљада војника, око 350 тенкова и других оклопних возила, 57 борбених авиона и хеликоптера и 11 ратних бродова и две подморнице.

        У маневрима, названим Steadfast Jazz, учествују јединице из земаља које су у Партнерству за мир - Украјине, Македоније, Шведске и Финске.

        Како је званично саопштено, циљ здружене вежбе је - побољшавање координације међу родовима војске и међу контигентима из различитих држава.

        Централна тачка маневара је: одбијање страног војног упада на територију прибалтичких држава.

        Држава која би могла да изведе такав упад, наравно, није поменута, али се те три земље копнено граниче једино са Русијом и Белорусијом. Иначе, њихове престонице - Виљнус, Рига и Талин - свих пет последњих година су упорно тражиле да NATO одржи велику војну вежбу на њиховим територијама.

        Русија и Белорусија су током септембра извеле велику заједничку војну вежбу „Запад-2013”.    

        Са вежбом Steadfast Jazz NATO започиње еру - како је из Брисела званично саопштено - регуларних великих здружених вежби и стратешких маневара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари