Матис „сломио ЕУ“: Немачка, Француска & Co. пристали да их и даље брани само NATO

АМЕРИКАНЦЕ ПОДРЖАЛИ КАНАДА, НОРВЕШКА, ИСЛАНД И АЛБАНИЈА - ДА СЕ ЗНА КО СУ ВАЗАЛИ

Џејмс Матис

        ЕВРОПСКИ савезници су признали да је заједничка одбрана функција NATO и само NATO, изјавио је данас у Бриселу амерички министар одбране Џејмс Матис после министарског састанка у седишту Алијансе у Бриселу.

        Америчка делегација изразила је резерве према иницијативи о европској одбрани пре састанка у Бриселу.

        Канада, Норвешка, Исланд и Албанија су такође изразили забринутост том иницијативом, рекли су дипломатски извори у NATO.

        „Европска иницијатива не сме да изузме активности и ресурсе NATO“, рекла је Кејти Вилбаргер, америчка званичница задужена за међународну безбедност у Министарству одбране.

        Сличну забринутост изразио је и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг који је рекао да ЕУ не може да замени активности NATO.

        Високи представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвана је у среду увече на радну вечеру како би разјаснила став ЕУ по питању одбране.

        „Дух сарадње и чињеница да постоје две организације као што су ЕУ и NATO које треба да раде заједно, били су веома присутни током вечери“, рекла је шпанска министарка одбране Марија Долорес де Коспедал.

        Према њеним речима, постоји „комплементарни, а не паралелни рад“ ЕУ и NATO у решавању заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари