NATO до 2020. добија 30 авио-ескадрила, 30 ратних бродова и 30 механизованих батаљона

ДОГОВОР МИНИСТАРА ОДБРАНЕ АЛИЈАНСЕ: АТЛАНТИК-КОМАНДА У НОРФОЛКУ, А ПОЗАДИНСКА У УЛМУ

  • Све нове формације мораће да буду спремне за борбена дејства у року од 30 дана или мање

          МИНИСТРИ одбране NATO утврдили су током данашњег састанка планове о оснивању двије нове команде, као и програм повећања оперативне готовости снага, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг .

          "Данас су се министри договорили да утврде нову командну структуру од више од 1.200 људи. Договорили смо се, такође, да ће наша нова команда обједињених снага за Атлантик бити у Норфолку, у држави Вирџинија, у САД, а нова позадинска команда биће у Улму у Њемачкој", саопштио је Столтенберг.

          Он је додао да су министри усагласили и иницијативу NATO о повећању готовости, под називом "Четири према 30".

          "Данас су се савезници обавезали да до 2020. године образују 30 механизованих батаљона, 30 ваздушних ескадрила и 30 борбених бродова, спремних за коришћење у року од 30 дана или мање", навео је Столтенберг.

          Он је, такође, рекао да су се чланице NATO договориле да повећају трошкове за одбрану за 3,8 одсто током ове године, као и да инвестирају 20 одсто одбрамбеног буџета у нову опрему.

          "Четири године узастопно имамо реално повећање трошкова за одбрану. Сви савезници су престали да смањују трошкове. Све земље NATO повећавају трошкове за одбрану. Више савезника троши два одсто БДП-а на одбрану, а већина савезника планира то да учини до 2024. године. Од европских савезника и Канаде очекујемо реално повећање током ове године за 3,8 одсто", саопштио је Столтенберг.

          Генерални секретар NATO је додао да су чланице NATO-а дале дозволу за оснивање Центра за сајбер-операције у оквиру нове командне структуре.

          "Принципе смо усагласили прошле године, а данас смо усагласили оквире за интегрисање националних сајбер-снага у мисији Северноатлантске алијансе", навео је Столтенберг.

          Он је, такође, рекао да ће на самит NATO-а у јулу бити позван украјински председник Петар Порошенко, али да формат његовог учешћа на скупу још није утврђен.

          (Спутњик)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари