НАТО због Украјине обуставио и војну и цивилну сарадњу са Русијом

ЈЕДИНО ЋЕ ФУНКЦИОНИСАТИ СТАЛНИ САВЕТ РУСИЈА-НАТО - НА СВИМ НИВОИМА

  • Москва оптужена да својим деловањем подрива саме принципе 20 година грађеног поверења и сарадње између западне војне алијанске и Руске Федерације

         ЗАПАДНА војна алијанса објавила је да обуставља целокупну војну и цивилну сарадњу са Русијом због кризе у Украјини.

         Једино је објавила – после састанка министара спољних послова земаља чланица у Бриселу – да ће бити настављено функционисање Савета Русија-НАТО на нивоу амбасадора и на још вишим нивоима.

         „Наш циљ је формирање у целом евроатлантском региону јединствене зоне мира, слободе и безбедности. Тај циљ остаје непромељен, али је сада на озбиљном испиту у вези са потезима Русије. НАТО је током последњих 20 година доследно радио на јачању међусобног поверења и развоју сарадње са Русијом. Она сада, међутим, својим деловањем подрива принципе Основног акта Русија-НАТО, међународне норме и само поверење између Русије и НАТО” – оценили су НАТО-министри у Бриселу.

         Притом су поновили да не признају присаједињење Крима Русији, нити легалност кримског референдума. Још су се поново заклели на приврженост „територијалној целовитости, суверенитету и независности Украјине”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари