Нови командни и логистички центар NATO биће код немачког града Улма

БЕРЛИН БИО ИНИЦИЈАТОР ЈЕР ЖЕЛИ ДА ПРЕКО ТОГ ЦЕНТРА КОМПЕНЗУЈЕ СЛАБОСТИ БУНДЕСВЕРА

  • Градња ће највероватније почети већ у јулу, а треба да профункционише у октобру 2019-те. Један од битних задатака нове команде биће да обезбеди да се трупе и техника алијансе брже крећу по Европи и запоседају „изабране положаје“
  • Немачко Министарство одбране било је присиљено да призна да његова девета тенковска бригада (у Минстеру) постоји само на папиру. Зато је пристало да NATO на њеној бази створи „међународну оперативну групу појачане приправности“ под називом „Врх копља“

          У НЕМАЧКОМ граду Улму биће отворен нови командну центар NATO. Разуме се, у функцији парирања „руској претњи“.

          Одлука је већ донета, али ће бити формално објављена наредне недеље у Бриселу. На састанку министара одбране алијансе.

          Градња ће највероватније почети већ у јулу, а треба да профункционише у октобру 2019-те.

          У Улму већ постоји војна база NATO. У њој су снаге да извођење по целом свету „антикризних операција“.

          Један од битних задатака нове команде биће да обезбеди да се трупе и техника алијансе брже крећу по Европи и запоседају „изабране положаје“.

          Само, све је ипак знатно сложеније. Јер, Берлин покушава да преко западне војне алијансе компензује своју недовољну војну моћ и борбену спремност. Ствари су у Бундесверу прилично лоше. Немачки војници немају довољно ни пројектила и остале муниције.

          NATO је некада у Европи имао неколико десетина командних центара, али их је било остало само осам. А број воника који су им били на располагању свео се са 20.000 на 6.800.

          У центар у Улму одмах ће стићи 200 официра и војника.

          Немци су предлагали да нови командни центар буде „негде око Келна или Бона“, али их нису послушали.

          Међутим, иницијатор формрања новог командног центра за „планирање, логистику и командовање“ била је немачка министарка Урсула фон дер Лајен. Али, њен услов је био да тај центар користи и немачка армија. Фактички: да Берлин преко њега ојача сопствену војну моћ.

          Немачко Министарство одбране било је присиљено да призна да његова девета тенковска бригада (у Минстеру) постоји само на папиру. Зато је пристало да NATO на њеној бази створи „међународну оперативну групу појачане приправности“ под називом „Врх копља“.

          Та група треба да у свом саставу има 44 тенка Leopard-2 и 14 оклопних возила пешадије Marder, а испоставило се на Немци располажу само са девет тенкова спремних за борбу.

          Бундесвер је у време Хладног рата имао свих врста муниције за најмање месец дана „непрекидног пуцања“. Сада неких калибара и пројектила има за једва неколико дана.

          Зато је војни врх већ наручио метке за јуришну пушку  G36 и митраљезе MG4.

          Све су ово били разлози због којих је министарка Лајен одлучила да предложи да командни и логистички центар буде на територији њене земље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари