Охрабрили БиХ, Црну Гору и Македонију да уђу у алијансу

ЧИКАШКИ САМИТ НАТО: ЕВРОПРО НИЈЕ ОКРЕНУТА

ПРОТИВ РУСИЈЕ И ЊЕНОГ СТРАТЕШКОГ ПОТЕНЦИЈАЛА

  • Порука Москви: Тежићемо да пронађено начин како да независни противракетни системи НАТО и Русије заједно раде за европску безбедност

        ЗАПАДНА војна алијанса је - на свом чикашком самиту - саопштила да жали због „претњи Русије да ће предузети контрамере поводом антиракетног штита ЕвроПРО“, али се залаже за дијалог и разраду „мера поверења“.

        „Изражавамо жаљење због више пута поновљених изјава Русије о могућим мерама које ће бити уперене против система противракетне одбране НАТО. Истовремено поздрављамо жељу Русије да наставимо дијалог у потрази за договором о будућим оквирима сарадње у противваздушној одбрани“ - наглашава се у чикашкој декларацији алијансе.

        Остајемо привржени - наглашено је у том документу - сарадњи са Русијом поводом противракетне одбране у духу обостраног поверења и узајамности.

        „Тежићемо - подвучено је - да пронађено начин како да независни противракетни системи НАТО и Русије заједно раде за европску безбедност. Предложићемо разраду траснпарентног режима на бази регуларне размене информација о стању готовости ПРО Русије и НАТО. Таква сарадња ће за Русију представљати најбоље могуће гарантије Русији. Поново потврђујемо да противракента одбрана НАТО није окренута против и да не подрива њене стратешке могућности за одвраћање.“

        Лидери НАТО су такође објавили да и даље остају „отворена врата“ за улазак у чланство држава „стратешки важног Западног Балкана“, чим испуне нужне услове како би такође допринеле безбедности Северноатлантског савеза.

        Поздрављен је у том духу напредак (ка НАТО) Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, као и Грузије.

        „Улазак нових чланица у НАТО је битно допринео безбедности савезника, а изгледи за даље проширивање и дух безбедносне сарадње стално поспешује стабилност у целој Европи“, истакли су лидери Атлантског савеза.

        У Декларацији је затражено да се наставе реформе у земљама које стреме чланству у НАТО и речено је да ће Македонија бити позвана да уђе у чланство Атлантског савеза „чим се нађе узајамно прихватљиво решење за питање имена (Македоније) у оквиру УН“.

        „Поздравили су значајан напредак који је Црна Гора остварила ка чланству НАТО и њен допринос безбедности Западног Балкана и шире, укључујући активну улогу у регионалној сарадњи и учешће у снагама ИСАФ“ под вођством НАТО у Авганистану.

        Лидери НАТО су истакли да „и даље у потпуности подржавају тежњу Босне и Херцеговине да постане чланица НАТО“.

        Нагласили су да „цене допринос БиХ операцијама под вођством НАТО и похваљују конструктивну улогу те земље у регионалној и међународној безбедности“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари