Порошенко у Њупорту обећао: етапни мировни план и прекид ватре већ 5. септембра

ОТКРИО ДА ЋЕ НА САМИТУ NATO БИТИ УСВОЈЕН ДОКУМЕНТ

КОЈИ ЋЕ КИЈЕВУ ОБЕЗБЕДИТИ „ВОЈНУ И ТЕХНИЧКУ ПОМОЋ“ АЛИЈАНСЕ

Петар Порошенко 

  • ИНДИКАТИВНО: Петар Порошенко се није ни осврнуо на изјаву високог функционера NATO агенцији Ројтерс (његово име није откривено) да се на територији Украјине наводно налази „неколико хиљада мањих руских војних формација са стотинама тенкова и оклопних транспортера“

         ШЕФ кијевског режима Петар Порошенко објавио је у Њупорту, на самиту NATO, да ће 5. септембра издати наредбу се све украјинске јединице укључене у „антитерористичку операцију“ прекину ватру.

         Истовремено је изразио наду да ће на саставнку контактне групе у Минску (такође 5. септембра) бити потписан „етапни мировни план“ и нагласио да ће од свог Генералштаба затражити да обезбеди обострани прекид ватре и услове за реализацију тог плана.

         Порошенко се није осврнуо на изјаву високог функционера NATO агенцији Ројтерс (његово име није откривено) да се на територији Украјине наводно налази „неколико хиљада мањих руских војних формација са стотинама тенкова и оклопних транспортера“.

         Порошенко је, иначе, објавио да ће NATO његовом режиму пружити „војну помоћ“. Указао је да ће алијанса 5. септембра због тога усвојити декларацију о „војној и техничкој помоћи Украјини због агресије Русије“. Открио је да ће у том документу акценат бити на помоћи коју ће Кијеву пружити земље-чланице NATO.

         Док је Порошенко још летео за Лондон, његова тешка артиљeрија је започела једно од најжешћих гранатирања Доњецка и његових предграђа. Једно такво насеље (Спартак) потпуно је разорено.

         Можда се ради о покушају да се спасу остаци украјинског гарнизоца на доњецком аеродрому који још пружају отпор.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари