Противракетна одбрана није агресивна, шта ће нам споразум о ненападању!

Један од главних натоваца – Карл Ламерс – поручио Москви

Карл Ламерс

        ПРЕДСЕДНИК парламентарне скупштине НАТО, Карл Ламерс, оценио је да се односи између НАТО и Русије развијају позитивно и да је, самим тим, непотребно закључивање уговора између Москве и Брисела о ненападању у области противракетне одбране.

        "Противракетна одбрана није агресивна, тако да заиста не разумем како би требао да изгледа тај споразум. У контексту развоја све бољих односа између НАТО и Русије, он је и сувишан" – изјавио је Ламерс.

        "Ипак, сигуран сам да има простора за споразуме о координацији и размени  података" - рекао је он.

        На самиту савета Русија-НАТО у Лисабону у новембру 2010. године Русија и НАТО су се договорили да сарађују у формирању европског система противракетне одбране.

        Русија сматра да би развој концепта и архитектура ЕУРОПРО морао бити на равноправној основи и да треба да предвиди адекватне мере за јачање поверења и транспарентности у области противракетне одбране.

        Званичници америчке администрације су у више наврата изјављивали да противракетна одбрана није усмерена против Русије и њеног стратешког потенцијала, а да ће сарадња у ракетној одбрани бити од користи и САД и НАТО, и Русији.

        За Москву је принципијелно важно да добије писане гаранције да систем ЕвроПро није није усмерен против Русије.

        Претходна републиканска администрација Џорџа Буша млађег је планирала да постави амерички антиракетни штит у Пољској и Чешкој. Москва је то оценила као директну претњу свом стратешком потенцијалу.

        Садашњи председник САД Барак Обама, после промене стратегије одбране, одлучио је да одложи ове планове, али да их не опозове у потпуности, што је такође изазвало негативну реакцију Русије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари