РАСМУСЕН: Дубоко нас разочарава могућност да Русија приближи ракете границама НАТО

Брисел забринут оним што је најавио шеф руске државе

  • Уколико Русија пође на такав корак, оценио је Расмусен, биће то подсећање на прошлост и неће бити у складу са стратешким односима између Алијансе и НАТО које смо се договорили да градимо. И генерално и поводом ПРО, изјавио генерални секретар НАТО Фог Расмусен

          «ДУБОКО нас разочарава» сама могућност да Русија инсталира своје ракете у близини граница НАТО због будућег система противракетне одбране у Европи, изјавио је генерални секретар НАТО  Фог Рсмусен, реагујући на иступање руског председника Дмитрија Медведева.

          «Уколико Русија пође на такав корак, оценио је Расмусен, биће то подсећање на прошлост и неће бити у складу са стратешким односима између Алијансе и НАТО које смо се договорили да градимо. И генерално и поводом ПРО.»

          И он је нагласио да је `примио к знању`изјаву Медведева и поновио да је функција америчке ЕвроПРО `заштита од претњи изван Европе, а не промена равнотеже у офанзивним стратешким арсеналима`.

          И он је поздравио речи руског председника да `врата за дијалог остају отворена`. Па нагласио: «Понуда да развијамо односе све до стратешког партнерства такође остаје на снази. Надам се да ће Русија и НАТО  показати да можемо безбедност градити заједно, а не једни против других. Пут напред је у сарадњи а не у конфронтацији».

 

Став Стејт департмента саопштио Марк Тонер

«Не видимо разлог да Русија предузима војне мере парирања нашем систему ПРО“

          ВАШИНГТОН  има намеру да настави дијалог са Русијом о противракетној одбрани – изјавио је портпарол Стехт департмента Марк Тонер, замољен да прокоментарише иступање Дмитрија Медведева.

          «Покушаћемо да убедимо Русију, изјавио је Тонер, да учествује у стварању система ПРО. Ми смо и даље убеђени да је ширење система ПРО  у интересу и САД  и Русије. Годинама говоримо да је систем ПРО  окренут против Ирана и да уопште није уперен против Русије. И даље ћемо се трудити да Москви објаснимо да наше антиракете нису никаква претња руском офанзивном нуклеарном потенцијалу.»

          Тонер је посебно нагласио да се САД  надају да Русија неће иступити из Споразума о стратешком офанзивном наоружању. Чак је подвукао да Вашингтон `не види никакав разлог за такав корак`. Тај споразум, како је рекао, доприности безбедности обе земље.

          „Годинама уверавамо Русију да систем ПРО  није против ње. На жалост, реторика руских званичника се не мења. Упркос томе, закључио је Тонер, не видимо разлог да Русија предузима војне мере парирања нашем систему противракетне одбране“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари