РАСМУСЕН: Не разматрамо војне опције поводом Украјине, али упозоравамо Русију

ГЕНСЕК NATO ПОРУЧИО МОСКВИ ДА БИ

„НОВО МЕШАЊЕ РУСИЈЕ У УКРАЈИНИ БИЛО ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА“

Андерс Фог Расумсен

  • „То би довело до даље међународне изолације Русије и имало би далекосежне последице по односе Русије са западним светом“ - изјавио је Андерс Фог Расмусен

        NATO не разматра могућност војног одговора на ситуацију око Украјине, али је и даље забринут због присуства руских војних снага поред украјинске границе - изјавио је генерални секретар алијансе Андерс Фог Расумсен.

        „Имали смо прилику да посматрамо значајно повећање руског војног присуства дуж украјинске границе и још нисмо видели никакво значајније смањење тог присуства. Имамо сазнања да су те руске снаге на веома високом нивоу готовости. А то заиста изазива нашу велику узнемиреност“ - нагласио је Расмусен.

        Иствремено је упозорио Москву да би „ново мешање Русије у Украјини било историјска грешка“:

        „То би довело до даље међународне изолације Русије и имало би далекосежне последице по односе Русије са западним светом“.

        У овом контексту је ипак поново нагласио: „Не разматрамо војне опције. Сматрамо да је једини исправни пут напред: политичко и дипломатско решење. Позивам Русију да - ради деескалације ситуације - повуче своје војне снаге и да започне директне преговоре са Украјином“.

        Расмусен је, иначе, похвалио Грузију и рекао да она треба да буде узор за остале бивше совјетске републике: „Тбилиси је укључио своје војнике у војне операције алијансе и спреман је да ступи у NATO. Грузија је модел за цео регион јер је извозник безбедности и спремна је за остварење својих евроатлантских тежњи“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари