Расмусен оптужио Москву да и даље дестабилизује исток Украјине

РОГОЗИН NATO НАЗВАО „ХИСТЕРИЧНОМ КЋЕРКОМ ХЛАДНОГ РАТА

КОЈА СЕ УЗБУДИЛА У ОЧЕКИВАЊУ НОВИХ АВАНТУРА

Андерс Фог Расмусен

  • Формално поздравивши Путинов мировни план, генерални секретар алијансе на почетку самита у Њупорту позвао Русију да одмакне трупе од границе са Украјином, да заустави токове оружја и бораца према Украјини, да престане да подржава наоружане бојовнике у Украјини и да учествује у конструктивном политичком процессу
  • ЛАВРОВ: Иза укидања ванблковског статуса Украјине стоје оне снаге у Кијеву које су заинтересоване да од прекида ватре и мировних преговора не буде ништа. А изван Украјине - они који су теже да се овековече линије поделе у Европи
  • РОГОЗИН: Американци се радују конфликту у Украјини зато што имају прилику да од Европљана исцеде већи наовац за војне расходе, односно за куповину сог оружја, да удахну нови живот разлозима самог постојања NATO и свом дугорочном војном присуству у Европи „пред лицем руске опасности“, а и да економским конфликтом са Русијом ослабе Европу која им је главни економски конкурент

          ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Андерс Фог Расмусен оптужио је у Њупорту, где је отворен самит западне војне алијансе, Русију да наставља да дестабилизује ситуацију у Украјини.

          Мировни план Владимира Путина од седам тачака назвао је „такозваним мировним планом“, па наставио:

           „Дозволите ми да подвучем да ми поздрављамо све покушаје да се пронађе мирно решење конфликта у Украјини. Али, прави значај има само оно што се догађа „на терену“. А Русија реално наставља да дестабилизује ситуацију на истоку Украјине. Зато и даље позивамо Москву да одмакне трупе од границе са Украјином, да заустави токове оружја и бораца према Украјини, да престане да подржава наоружане бојовнике у Украјини и да учествује у конструктивном политичком процессу“.

          Нагласивши да политички и дипломатски канали NATO према Русији остају отворении, Расмусен је наставио:

           „Русија је прекршила основне одредбе свог споразума са NATO, али ми, упрокос томе, настављамо да подржавамо на њима засновану архитекуру безбедности у Европи. Та структура се досад базирала на односима Русије и NATO који имају посебан значај. Иако смо суспендовали све программе сарадње, политички и дипломатски канали према Русији остају отворении“.

          Расмусен је истакао да ће Украјина бити једна од главних тема самита у Велсу.

          Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - осврћући се на намеру Кијева, чија је влада управо иницирала укидање ванблковског статуса своје земље - упозорио је да иза тога стоје украјинске снаге које су заинтересоване да од прекида ватре и мировних преговора не буде ништа.

          А изван Украјине - они који су заинтересовани да се овековече „линије поделе у Европи“.

          Потпредседник Владе РФ, Дмитриј Рогозин, оценио је да су многи у NATO радосни због ситуације у Украјини и томе што кијевска хунта укида ванблоковски статус земље.

          Американци се радују - нагласио је Рогозин - зато што имају прилику да од Европљана исцеде већи наовац за војне расходе, односно за куповину америчког оружја, да удахну нови живот разлозима самог постојања NATO и свом дугорочном војном присуству у Европи „пред лицем руске опасности“, а и да економским конфликтом са Русијом ослабе Европу која им је главни економски конкурент.

          По Рогозиновој процени, посебан интерес за заоштравање ситуације има „пољско-балтички комсомол NATO јер рачуна да му статус тампона према „руском медведу“ нешто може донети и економски и геополитички.

          Рогозин је NATO, иначе, назвао „хистеричном кћерком хладног рата која се узбудила у очекивању нових авантура“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари