РАСМУСЕН: Почињемо формирање снага за брзе интервенције

МОРАЋЕ ДА БУДУ У СТАЛНОЈ ПРИПРАВНОСТИ, А ЗА МУСТРУ СУ УЗЕТЕ БРИТАНСКО-ФРАНЦУСКЕ МОБИЛНЕ СНАГЕ

Андерс Фог Расмусен

          NATO почиње формирање нових снага за брзе интервенције - објавио је одлазећи генерални секретар алијансе Андерс Фог Расмусен.

          Није открио никакве битне појединости, али је Financial Times претходно објавио да ће у те снаге бити укључени војници Велике Британије, Данске, Летоније, Литваније, Естоније, Норвске и Холандије, можда и Канаде.

          Команда ће бити поверена Британцима, а нове снаге ће морати да буду у сталној борбеној приправности и да, поред осталог, учествују у свим значајнијим натовским војним вежбама.

          У ове „експедиционе снаге“ биће укључени припадници ратних ваздухопловстава, ратних морнарица и копнених снага побројаних земаља. А њихово формирање је већ проглашено за „одговор на дејства Русије у Украјини“.

          Модел за њихово функционисање су - британско-француске мобилне снаге које пуну бојеву спремност и бројност треба да достигну кроз годину и по дана.

          Расмусен је, иначе, најавио заједничке војне вежбе NATO са Грузијом. Чак  и отварање на територији те земље једног центра алијансе за војну обуку.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари