РАСМУСЕН: Приближавање Русије и Украјине је фактор који изазива забринутост NATO

ПОРУЧИО МОСКВИ ДА ЕВРОПРО НАВОДНО НИЈЕ ПРЕТЊА РУСИЈИ

И ДА НА УЗВРАТНЕ МЕРЕ НЕ ТРОШИ НЕПОТРЕБНО НОВАЦ

Андерс Фог Расмусен

         ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Андерс Фог Расмусен признао је данас да је западна војна алијанса забринута због јачања веза између Русије и Украјине.

         У интервјуу „Монду“, рекао је: „То приближавање није директна претња, али је фактор који изазива нашу забринутост. Свака земља има право да се одлучује са киме ће се удруживати. Ипак жалим што Украјина није била у стању да потпише споразум о придруживању Европској унији“.

         Ову своју позицију додатно је изоштрио овако: „Сада имамо прилику да посматрамо упорност коју поводом Украјине демонстрира Русија. Украјина, наравно, има право да слободно бира своје савезнике. Али, кад нека земља покуша да на другу приликом таквог опредељивања врши притисак - онда се тај принцип слободе избора нарушава. А ми имамо прилику да видимо руски притисак на Украјину и друге земље нашег „Источног партнерства“.

         Све је ово генсек NATO изговорио поводом новинарског питања: да ли га брине однос Москве према источним партнерима алијансе.

         Расмусен је истовремено - пред почетак самита ЕУ у Бриселу -  „трошењем новца улудо“ назвао могуће руске мере срачунате на парирање противракетном систему ЕвроПРО.

         „Понављам да је наш систем противракетне одбране искључиво одбрамбени и да му је једина намена да штити становништво од ракетних удара. Тај систем - нагласио је Расмусен - уопште није усмерен против Русије. Зато су неоправдане парирајуће мере против нашег система ПРО. То ће бити непотребно трошење ресурса, инвестирање против вештачки конструисаног непријатеља који не постоји и нема намеру да напада Русију“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари