СОБОТКА: Чешка је против војног ангажовања NATO у Украјини

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР АЛИЈАНСЕ ТВРДЊЕ ДА ОНА ДЕЛУЈЕ

„У ДУХУ ХЛАДНОГ РАТА“ НАЗВАО - РУСКОМ ПРОПАГАНДОМ

Богуслав Соботка

  • „Ми предузимамо легитимне мере које су одговор на нестабилност изазвану нелегитимним деловањем Русије“ - изјавио Андерс Фог Расмусен у Прагу, после сусрета са чешким премијером

          РУСИЈА је дужна да повуче трупе са границе са Украјином и да започне политички дијалог са Кијевом - изјавио је у Прагу Андерс Фог Расмусен.

          После разговора са чешким премијером Богуславом Соботком, генсек NATO је нагласио да би тај „дијалог“ требало да води „смањивању напетости на истоку Украјине“.

          Расмусен је - како се и могло очекивати - из Прага позвао све земље чланице алијансе да „почну да повећавају улагања у развој војне инфраструтуре“

          Соботка је по завршетку разговора био сасвим јасан:

          „Не мислим да NATO  треба да шаље своје снаге у Украјину. NATO  треба да се умеша само уколико буде нападнута нека од чланица алијансе“.

          Ово би могао да буде знак да је Расмусен у Прагу тражио сагласност за војну интервенцију у Украјини.

          Сам Расмусен је у Прагу још поновио да ће NATO - реагујући на потезе Русије - „обезбеђивати колективну одбрану чланица алијансе“. У том контексту је оцене да она делује „у духу хладног рата“ назвао „руском пропагандом“:

          „NATO остаје непоколебљиво привржен принципима колективне безбедности. Ми предузимамо легитимне мере које су одговор на нестабилност изазвану нелегитимним деловањем Русије.“

          Његов заменик Александар Вершбоу, који је био амерички амбасадор у Москви, истовремено је изјавио:„Одбацујем тврдње да NATO планира да значајне војне снаге распореди поред граница Русије“.

          Међутим, и Расмусена и њега је утерао у лаж Филип Бридлав, главнокомандујући NATO у Европи, који је у интервјуу агенцији Associated Press рекао: „Изучавамо могућност предузимања целог комплекса копнених, ваздушних и поморских мера које ће бити гаранције за наше савезнике на истоку. Имам налог да препоруке које би то обезбедиле изнесем нарене недеље. Инач,е у тој операцији може учествовати свака земља чланица NATO“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари