SPIEGEL: Ускоро се НАТО може суочити са озбиљним мањком војне моћи

АЛИЈАНСИ ЈЕ ПОТРЕБНО НАЈМАЊЕ 235 АВИОНА-ЦИСТЕРНИ,

А ТРЕНУТНО, ИЗВАН САД, ПОСЕДУЈЕ САМО 81 ТАКВУ ЛЕТЕЛИЦУ

        ЗАПАДНА војна алијанса ће се у ближој будућности суочити са озбиљним недостатком војне моћи - објавио је утицајни Spiegel.

       Према писању овог немачког недељника, амерички европски савезници из НАТО нису у стању да у опремању својих армија постигну постављене циљеве.

       Овај лист се позива на поверљиви аналитички документ НАТО. У њему су набројани планирани пројекти НАТО, већина од којих су обележени условном нараџастом или црвеном бојом. То значи да у њиховој реализацији постоје озбиљни проблеми.

       Ређе се у документу могу видети жуте тачке (умерени проблеми), а означених зеленом - резервисаном за пројекте који се реализују без потешкоћа - у том документу нема уопште.

       Исти документ броји најмање 15 такозваних проблематичних зона, подвукао је Spiegel.  

       За време операције у Либији - пре две године - већ се назирао недостатак одређених типова борбене опреме као што су, например, навођене ракете.

       НАТО се ускоро може суочити и са недостатком система за допуњавање горива авиона током лета. Алијанси је потребно најмање 235 авиона-цистерни, док тренутно, изузев наоружања САД, она поседује само 81 такву летелицу.   

       Spiegel открива и да је министар одбране САД Чак Хејгел - за време сусрета шефова одбрамбених ресора земаља НАТО протеклог уторка - ставио до знања да Пентагон више не може да покрива потребе алијансе на многим правцима, пошто европске земље нису у стању да изврше преузете на себе обавезе.

       Генерални секретар НАТО Андерс Расмусен упозорио је да „савезници морају да уложе веће напоре“ у оквирима заједничких задатака и циљева.  

       M. Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари