СТАВРИДИС: НАТО разматра војну интервенцију у Сирији

ЗАПАДНА ВОЈНА АЛИЈАНСА БИ „ПОНОВИЛА ЛИБИЈУ”

АКО ЈОЈ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ДА САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН

Џејмс Ставридис

        НАТО разматра могућност војне интервенције у Сирији, али ће до ње доћи само ако буде одобрена резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација (УН) и ако свих 28 чланица војног савеза буду сагласне.

       Амерички адмирал и врховни командант НАТО Џејмс Ставридис рекао је Сенатском одбору за оружане снаге да неке чланице НАТО разматрају стратегију напада на сиријски систем ваздушне одбране која се показала као успешна 2011. у Либији.

       „Али свака евентуална интервенција НАТО била би по истој процедури која је примењена у Либији, што значи да би морала бити одобрена резолуцијом Савета безбедности УН и морао би постојати споразум међу чланицама НАТО”, рекао је Ставридис, преноси Тањуг.

       Како је навео, разматра се широк спектар операција, алијанса је спремна да се ангажује као и у Либији, ако то буде затражено од ње.

       Ставридис је казао да се сукоб у Сирији разбуктава, а ситуација погоршава.

       „Ситуација у Сирији је све гора и гора - 70 хиљада погинулих, милион избеглих из земље, вероватно 2,5 милиона интерно расељених, не назире се крај суровог грађанског рата”, закључио је он.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари